Små barn i tältläger i Haitis huvudstad Port-au-Prince som drabbats hårt av Sandys härjningar. Foto: Scanpix

Hungersnöd hotar i Haiti efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Medan världens blickar riktas mot USA börjar bilden av Sandys förödelse i den karibiska övärlden att klarna.

Antalet dödsfall i Karibien till följd av stormen Sandy har nu skrivits upp till 58, enligt lokala myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sandy skapade problem i Jamaica, Kuba och Bahamas – men värst drabbades ändå Haiti där tre dagars kraftigt regn bland annat har gjort uppemot 200.000 människor hemlösa.

Vattenmassorna förstörde också vägar och broar och hungersnöd hotar sedan stora delar av landets skördar förstörts i ovädret. En tjänsteman för jordbruksdepartementet i södra Haiti säger att orkanen förstört 70 procent av skördarna i regionen och att mycket boskap har dödats. 

Flera svåra orkaner under hösten har redan tidigare gjort matläget akut.

– Vi kommer att drabbas av hungersnöd inom kort, det är en skördemässig katastrof, säger Kerchner Toussaint, bormästare i Abricots i den södra delen av landet.

Haitis befolkning lider ännu svårt efter den stora jordbävningen 2010 och många människor lever fortfarande i tältläger utan tillgång till rent vatten. Oron är stor för att livshotande sjukdomar så som kolera nu snabbt ska sprida sig.

– Ekonomin har drabbats hårt, säger premiärminister Laurent Lamothe och berättar att landet nu kommer att ansöka om katastrofhjälp.

Stormen är den tredje förödande naturkatastrofen som drabbat Haiti på bara två år. Efter jordbävningen 2010 följde orkanen Isaac i fjol och nu alltså Sandy.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Sandy

Mer i ämnet