Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president. Foto: Scanpix

Karimova brottsmisstänkt i hemlandet

Publicerad

Uzbekistans diktators dotter Gulnara Karimova, som misstänks ha mutats av Telia Sonera, är nu officiellt brottsmisstänkt även i sitt hemland, meddelar åklagarmyndigheten där.

Karimova ska ha tillhört en maffiagrupp som roffat åt sig hundratals miljoner kronor från statskassan.

Hon har sedan i februari rapporterats sitta i husarrest, men åklagarens besked är den första bekräftelsen på att Karimova formellt är i klammeri med den uzbekiska rättvisan.

Karimova beskylls för band till ett kriminellt gäng styrt av hennes nära medarbetare. Bland dem finns Gayane Avakyan, på papperet delägare till Telias operatör i Uzbekistan. Avakyan dömdes i augusti till sex års fängelse i Uzbekistan.

Mutbrott

Teliafallet nämns inte av den uzbekiske åklagaren, men Avakyan och Karimova misstänks för grovt mutbrott av svenska åklagare.

Karimova levde tidigare ett extravagant lyxliv, frotterade sig med världskändisar och var FN-ambassadör. Den stormrika presidentdottern var i praktiken oantastlig i sitt hemland, där hon kontrollerade en mängd företag. Hon beskyller sin mor och syster för att ha baktalat henne inför fadern, president Islam Karimov. Korruptionsskandalerna kring henne kan också ha spelat in. En del bedömare tror dock att hennes spektakulära fall kan vara ett spel för gallerierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet