Foto: Yui Mok/TT

Karl Marx grav vandaliserad för andra gången på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

”Hatets doktrin” och ”Folkmordsarkitekt”. De orden har sprejats på Karl Marx grav, som för andra gången inom en månad har vandaliserats.

På lördagen vandaliserades marxismens grundare Karl Marx grav i London för andra gången, rapporterar The Guardian. Med röd färg står det numera ”hatets doktrin” och folkmordsarkitekt” på stenen som håller uppe en byst av filosofen.

Senast graven vandaliserades var för två veckor sedan. Då försökte någon att skrapa bort Karl Marx namn från marmorskylten på graven.

”Riktat mot Marx”

Stiftelsen som tar hand om kyrkogården befarade då att graven aldrig gick att återställa helt och dess företrädare Ian Dungavell kallade vandaliseringen för ”väldigt upprörande”.

– Vi tror att det var medvetet riktat mot Karl Marx. Det var inte slumpmässigt. Du kan se att personen har gjort sitt bästa för att få bort Karl Marx namn.

Efter vandaliseringen twittrade kyrkogården: ”Oavsett vad du tycker om arvet efter Marx är inte det här det rätta sättet att framföra sin mening”.

Polisen har inte gripit någon misstänkt för vandaliseringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.