Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s team besökte det ukrainska frivilligförbandet ”Karlsson på taket-bataljonen” i Cherson-regionen. Foto: SVT/Lars Lyrefelt

”Karlsson på taket”-bataljon krigar för Ukraina – från luften

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider rasar i södra Ukraina när ukrainska militären nu tycks avancera på nytt. SVT har varit på plats i norra Chersonregionen och träffat Karlsson på taket-bataljonen – som krigar med precision från luften.

Bataljonen är en del av Ukrainas ukrainska drönarenhet. För båda sidor i kriget har drönare blivit oumbärliga, inte minst för att bevaka rörelser och ge artillerienheter mål att beskjuta.

– Framgång i kriget är direkt kopplad till kvalitén på underrättelseinformationen, säger ”John”, en av bataljonens medlemmar.

Kriget i Ukraina

”En positiv karaktär”

Varför föll då namnvalet på den svenska sagofiguren? ”John” berättar:

– Han är en positiv karaktär. För det andra handlar det om kampen mellan gott och ont. Det är någon sorts satir i det också, vi är ju i krig trots allt.

– Men sen flyger han också. Och han är bra på det... som vi, säger ”John” och skrattar.

SVT följde med bataljonen i Chersonregionen där bybor vittnar om en skräcktillvaro – ser mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet