Foto: Skärmdump/TT

Kärnkraftverk rekryterade – med bikinitävling

Uppdaterad
Publicerad

Ett kärnkraftverk i den tjeckiska staden Temelin ville utse sin nya praktikant – genom att låta kandidaterna posera i bikini.

På företagets Facebooksida kunde användare rösta på tio lättklädda unga kvinnor som nyligen tagit studenten, rapporterar Deutsche Welle. Den som fick flest röster skulle ”vinna” en tvåveckorspraktik på kärnkraftverket, som är det största i landet.

Efter att en mindre folkstorm utlöstes av initiativet bad företaget därefter om ursäkt och erbjöd alla deltagare praktik. Samtidigt jämförde man bikinitävlingen med tidigare kultursatsningar på kraftverket – däribland en konsert med Böhmens filharmoniska orkester.

Skönhetstävling i Ryssland

Men det tjeckiska initiativet är inte det första vad gäller att koppla samman kärnenergi med kvinnliga badkläder.

I Ryssland hölls tidigare varje år en skönhetstävling för kvinnor mellan 18-45 som antingen arbetade eller studerade inom kärnindustrin, där deltagarna fick posera framför ett kärnkraftverk.

Men kopplingen slutar inte här – redan den franske skaparen till bikinin, Jaques Heim, döpte den efter Bikiniatollen, där man just genomfört de tidigaste provsprängningarna med en atombomb. Detta då han hoppades att ett slagkraftigt namn skulle leda till en ”explosiv kommersiell och kulturell reaktion”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.