José Antonio Yépez, även känd som ”Släggan”, har gripits av mexikansk polis. Gripandet ses som en enorm framgång för den mexikanska regeringen. Foto: TT

Kartelledaren ”Släggan” gripen i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Mexikansk polis och militär har gripit den ökände kartelledaren José Antonio Yépez, i vad som beskrivs som en stor seger för landets president Andrés Manuel López Obrador.

Santa Rosa de Lima-kartellens ledare José Antonio Yépez – känd som El Marro, eller ”Släggan” – har gripits i den våldsdrabbade mexikanska delstaten Guanajuato.

Enligt åklagarmyndigheten grep militär och delstatspolis Yépez och fem andra personer. I insatsen fritogs dessutom en kidnappad lokal affärskvinna samtidigt som en ”arsenal” av vapen beslagtogs.

Samarbetade med korrupta

40-årige Yépez kriminella karriär började med bränslestölder i det av oljeledningar genomkorsade Guanajuato. Kartellen misstänks ha samarbetat med korrupta anställda på det statliga oljebolaget Pemex för att hela tiden ligga ett steg före polisen.

I takt med att intäkterna ökade – Yépez och hans gäng stal bränsle för miljardbelopp – tycks också ambitionerna ha expanderat. Santa Rosa de Lima-kartellen växte till en av landets mäktigaste och gav sig in i narkotikabranschen. Något som ledde till en blodig konflikt med kartellen Jalisco Nueva Generación i granndelstaten.

”Enorm framgång”

Gripandet av Yépez beskrivs som en stor framgång för Mexicos president Andrés Manuel López Obrador som tillträdde med löfte om att få bukt med kartellvåldet men i stället fått se dödstalen öka.

– Det här är en enorm framgång för regeringen, säger säkerhetsanalytikern Raúl Benítez Manaut vid universitetet Universidad Nacional Autónoma de México.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.