Kataloniens nya ledare Quim Torra vill ha självständighet. Foto: TT

Kataloniens nya ledare lovar att fortsätta jaga självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju månader under direkt styre av den spanska staten svor Katalonien in Quim Torra som ny regionpresident på lördagen. I samband med det meddelade det nya styret att man kommer att fortsätta arbeta för självständighet från Spanien, rapporterar Reuters.

Mindre än två timmar efter att Pedro Sánchez svurits in som ny Spansk premiärminister lovade Kataloniens nya ledare Quim Torra att man kommer att fortsätta kämpa för självständighet i den rika regionen.

– Låt oss ta risker. Vi måste sätta oss vid samma bord och förhandla, uppmanade Torra.

Sánchez, som har den minsta majoriteten i en Spansk regering sedan 1975, har sagt att han vill tala med Torra. Men han motsätter sig en folkomröstning som den som Katalonien själva genomförde i Oktober 2017.

Det förra Katalanska styret avsattes av dåvarande premiärminister Mariano Rajoy, efter att ha genomfört en olaglig folkomröstning. Regionen har varit utan regering i flera månader, efter att flera försök till nytt styre underkänts av den spanska staten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.