• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/Privat

Katarina, 24, på plats i Paris: ”Jag fick tårgas kastad mot mig”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester rasar i centrala Paris där tusentals demonstranter protesterar mot stigande bränslepriser och president Macrons politik. Katarina Wallenborg hamnade mitt i en tårgasattack.

– Jag fattade först inte vad det var men efter ett tag förstod jag att det var tårgas, säger hon.

Våldsamma protester rasar just nu i centrala Paris där demonstranter, de så kallade ”gula västarna”, protesterar mot stigande bränslepriser och president Macrons politik. Polisen har svarat med vattenkanoner och tårgas.

24-åriga Katarina Wallenborg befinner sig i Paris på språkresa och bor i närheten av paradgatan Champs-Elysees där striderna mellan polis och demonstranter pågår. Tidigare under dagen försökte hon ta sig ut, och hamnade mitt i hetluften.

Gula västarna protesterar i Frankrike

”Sen förstod jag att det var tårgas”

– Jag var på väg till tunnelbanan, det såg folktomt ut så jag tänkte att det var lugnt. Då såg jag plötsligt hur något flög förbi i luften och splittrades. Jag fattade först inte vad det var men efter ett tag förstod jag att det var tårgas.

Katarina Wallenborg berättar hur ögonen tårades och hon fick svårt att andas. Hon tog skydd i en dörröppning tillsammans med flera andra personer som också befann sig mitt i tårgasmolnet.

– När vi stod där tryckta mot husväggen, då blev jag rädd.

Katarinas franska vänner hade varnat henne för att det kunde komma att bli turbulent i helgen, samtidigt hade ingen kunnat ana hur allvarlig situationen skulle komma att bli, säger hon.

Ovanligt allvarligt

– Det händer rätt ofta att det är demonstrationer i Paris, men många hade nog inte fattat att det var så pass allvarligt. Det jättemycket folk och poliser ute och jag hör höga smällar, helikoptrar och känner lukten av tårgas i lägenheten trots att jag inte har fönster mot gatan.

– Men nu har jag fått tydliga instruktioner av min kompis: stanna hemma. Så jag håller mig hemma resten av helgen, säger Katarina Wallenborg.

”Kändes som man hamnat i en krigszon”

Svenska Anneli Larsson befinner sig också i Paris för att besöka släktingar och hamnade på vägen till sitt hotell framför kravallpolis. Hon berättar om hur situation kändes katastrofartad.

– Det kändes så nära ett krig man kan vara utan att det är krig. Det var väldigt obehagligt, säger Anneli Larsson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet