Foto: TT

Katastroforkaner över Australien

Publicerad

Förstörda hus, träd som rycktes upp med rötterna och oframkomliga vägar. Det är några av konsekvenserna efter de två tropiska orkaner som dragit in över Australiens kust. Några dödsfall rapporteras dock inte om.

På fredagsmorgonen lokal tid svepte Marcia in över Queenslands kust i Australien. Den tropiska orkanen, graderad fem – den allra högsta kategorin – gjorde att delstaten förberedde sig på en svår katastrof. Ovädret bidrog framförallt med skador i de båda städerna Rockhampton och Yeppoon.

Under lördagen ska helikoptrar göra en översyn av de skador som orsakats, men redan kort efter att ovädret bedarrat meddelades att ett flertal hus skadats. Några ska vara i princip helt förstörda och tv-bilder visar hur tre hus svepts ut i havet. Australiska tv-kanalen Channel Nine visade också bilder på hur en haj hade spolats upp på land. Mer än 30.000 människor ska enligt de första rapporterna vara strömlösa.

– Jag bryr mig inte om huset. Vår familj är här och vi är alla säkra. Det är vad som är viktigast, sade Simone O'Leary, boende i ett av många områden som evakuerats.

Som ett led i katastrofförberedelsen stängdes ett flertal skolor och flera inrikesflyg ställdes in. Några våghalsiga/dumdristiga personer trotsade dock ovädret och gav sig ut för att surfa på vågorna som bildades.

Nedgraderades

Under fredagen kunde dock den tropiska orkanen nedgraderas till klass två. Detta gällde även Lam, den tropiska orkan som nästan samtidigt drabbade norra Australien och bland annat Elcho Island, 50 mil från Darwin. Flera samhällen med aboriginer, Australiens ursprungsbefolkning, fick omfattande skador.

Just delstaten Queensland har drabbats av ett flertal stora tropiska orkaner under senare år. Den värsta hittills kallades Oswald drog in 2013 och orsakade skador till ett värde av uppskattningsvis sex miljarder kronor.

Allt vanligare

Forskare varnar nu också för att den tropiska orkanen kommer att bli vanligare i framtiden.

– I en allt värmare värld kommer vi få kraftigare tropiska orkaner för att det blir mer energi i såväl havet som atmosfären, säger forskaren Steve Turton vid James Cook University till Farifax Media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer