Katastrofen hade kunnat undvikas

Publicerad

Den ungerska damkatastrofen hade kunna undvikas, det hävdar ungerska världsnaturfonden som redan i juni tog bilder i området som visar på läckor.

Världsnaturfonden (WWF) har på sin webbplats lagt ut en bild på dammen som togs i juni vid en kartläggning av slamreservoarer och andra farliga och osunda industrimiljöer. Enligt WWF visar bilden av ”en skadad och tydligt läckande dammvägg att giftslamkatastrofen i Ungern och påföljande förorening av floder, däribland Donau, hade kunnat undvikas”.

När dammväggen slutligen brast skedde det på ett annat ställe än där försvagningarna syntes i juni, men enligt WWF gav bilderna en klar signal om att dammen var i behov av åtgärder och riskerade att brista.

Försummelser
-Det här pekar på att försummelser och brist på regleringar är den främsta bidragande faktorn till den här katastrofen, säger Gabor Figeczky i WWF.

WWF kräver nu en grundlig utredning av katastrofen och en kartläggning av tillståndet vid andra giftdammar i Ungern.

Katastrofen är av aldrig tidigare skådade mått. Enligt premiärminister Viktor Orban kommer den att ”få konsekvenser” för MAL som driver aluminiumverket.

Nytt utsläpp befaras
Hittills har omkring 700.000 kubikmeter frätande och tungmetallhaltigt giftslam läckt ut och förorenat området runt giftdammen. Skulle ytterligare fördämningar brista, vilket i går hölls för troligt, skulle ytterligare 500.000 kubikmeter giftslam välla ut.

Den närliggande staden Kolontar har evakuerats och minst sju människoliv har krävts efter det första utsläppet.

Fredrik Andersson, Thomas Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer