En liten pojke får hjälp av räddningstjänst att ta sig över en våldsamt forsande vattenmassa i Huachipa, öster om huvudstaden Lima. Foto: TT / AFP Photo / Cris Bouroncle

Katastrofläge i Peru efter våldsamma skyfallet – över 60 döda

Kraftiga skyfall har orsakat över 60 människors död i Peru. Tiotusentals har fått fly undan vattenmassorna.
Lokala väderfenomen ligger bakom ovädret.

Den senaste tiden har det regnat tio gånger mer än normalt i landet. Människor har drunknat och svepts i väg när floder har översvämmats och jordskred har lett till avstängda vägar. Omkring 70.000 människor har tvingats lämna sina hem.

Katastroftillstånd råder i halva Peru. Värst drabbade är de norra delarna där regnandet har slagit rekord i flera områden.

– Vi har aldrig sett något liknande förut. Havstemperaturen stiger plötsligt och vindarna som brukar hålla nederbörden borta från land avtar, säger general Jorge Chavez, talesperson för regeringen.

Måste bygga

De fattiga drabbas värst, och särskilt de som har byggt hus på flodslätter som varit torra i 20 år. På landsbygden har broar kollapsat och kor och grisar har hamnat på stränderna efter att ha förts iväg av de överfyllda floderna.

SE KLIPPET: Dramatiska bilder när kvinna räddas från lerskred utanför Lima

Jorge Chavez säger att infrastrukturen måste förbättras om skyfallen blir värre med åren.

– Vi måste bygga bättre broar, vi behöver motorvägar och dräneringssystem i städerna. Vi kan inte lita på att naturen är förutsägbar.

Regnmängderna i Peru har inte överskridit rekordåret 1998, men mer regn har fallit under en kortare period. Gatorna i huvudstaden Lima har fyllts med vatten, och överraskat invånarna i tiomiljonersstaden som inte är vana vid skyfall. Dricksvattnet har på vissa håll stängts av, vilket har lett till att flaskvatten tagit slut i vissa affärer.

Försöker lugna

– Det finns ingen anledning till panik. Regeringen vet vad den gör, säger president Pedro Pablo Kuczynski i peruansk tv i ett försök att lugna invånarna.

Ovädret har uppstått efter ett lokalt El Niño-fenomen, som värmer upp havet och leder till skyfall över land. Detta brukar följas av det globala väderfenomenet El Niño, som kan ge kraftiga oväder i flera länder, enligt en peruansk expert. USA:s vädermyndighet har uppskattat risken för en global El Niño till 50–55 procent.

En del forskare säger att klimatförändringarna kan göra att väderfenomenet återkommer oftare och blir mer intensivt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer