Brett Kavanaugh säger att han aldrig har begått ett sexuellt övergrepp. Foto: Jim Bourg/TT

Kavanaugh: Jag är offer för ett groteskt karaktärsmord

Uppdaterad
Publicerad

Christine Blasey Ford sa i sitt vittnesmål i justitieutskottet i USA:s senat att hon är ”hundra procent säker” på att det var Brett Kavanaugh som antastade henne sexuellt på en gymnasiefest 1982. En anklagelse som HD-domarkandidaten starkt förnekar.- Jag är ett offer för ett groteskt och uppenbart karaktärsmord, sade han vid utfrågningen.

Brett Kavanaugh säger att han inte har begått ett sexuellt övergrepp mot Ford.

– Jag har inte gjort det här mot henne, eller någon annan, sade han i sitt inledande vittnesmål i senatens justitieutskott.

Utöver att neka till Fords anklagelser menade han att hans familj har blivit ”helt och permanent förstörd” på grund av anklagelserna.

”Kommer aldrig sluta”

Under sitt inledande vittnesmål poängterade han också att han alltid haft många kvinnliga vänner, och läste upp flera brev från kvinnor som berättar att han hjälpt dem i karriären och att han är ”en bra man”.

Kavanaugh säger att han inte kommer kliva åt sidan på grund av anklagelserna.

– Ni kanske kommer besegra mig i den slutgiltiga omröstningen, men ni kommer aldrig få mig att sluta. Aldrig, säger Kavanaugh.

I utfrågningen som tog vid efter att han läst upp sitt inledande vittnesmål fick domarkandidaten svara på frågor om sin gymnasietid. Justitieutskottets medlemmar ville bland annat veta om han drack öl under sin skoltid i början av 80-talet, något han erkände, och om han någon gång druckit så mycket att han svimmat av, något han nekade till.

Brett Kavanaugh fick också frågor om huruvida han vid något eller några tillfällen drack så mycket alkohol att det ledde till minnesluckor. Även här var svaret nej.

Trump twittrade

Utfrågningen avslutades strax före 01.00, svensk tid, och stort sett samtidigt som domaren slog klubban i bordet twittrade president Donald Trump ut sitt stöd för kandidaten, som nominerats av honom. I sin tweet kallar han vittnesmålet såväl kraftfullt som ärligt.

Tidigare har Trump sagt att han kan komma att dra tillbaka nomineringen baserat på vad som skulle framkomma under vittnesmålen.

Intresset kring utfrågningen är enormt i USA eftersom den intimt rör landets maktdelningsprincip för presidenten, kongressen och Högsta domstolen.

Utskottet har planerat en omröstning om honom till fredag 09.30, lokal tid, men den kan komma att skjutas upp. Nästa steg är en omröstning om HD-nomineringen i hela senaten, sannolikt i nästa vecka.

President Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.