Kazakstans president mot ny valseger

Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Kazakstan för ett presidentval.

Bedömare anser att utgången är given på förhand: promenadseger för sittande presidenten Nursultan Nazarbajev. 74-åringen har styrt landet på ett auktoritärt vis sedan självständigheten 1991, efter Sovjetunionens sammanbrott.

Oppositionen har inte ställt upp med några motkandidater. Nazarbajev får i stället tävla mot kandidater som de flesta anser både är chanslösa och presidentens marionetter.

Bland dem märks en 68-årig provinsguvernör som försöker bli president för ett kommunistparti med hjälp av budskap mot globalisering, Hollywoods nöjesindustri, hamburgare och datorspel.

En 63-åring som haft flera centrala poster i Nursultan Nazarbajevs regeringar ställer upp som oberoende kandidat. I valkampanjen har han i försiktiga ordalag berört landets omfattande miljöproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.