Uhuru Kenyatta vann valet med 98,2 procent av rösterna efter att främste rivalen Raila Odinga dragit sig ur. Foto: TT

Kenya: Kenyatta vann valet med 98 procent av rösterna

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas sittande president Uhuru Kenyatta vann valet klart. Detta då så gott som samtliga konkurrenter bojkottade valet.

Valkommissionen i Kenya har offentliggjort resultat av det omtvistade presidentvalet i torsdags – trots att man inte ens har kunnat genomföra något val i 25 valkretsar där det förekommit protester.

Redan före helgen rapporterades att president Uhuru Kenyatta ledde rösträkningen med bred marginal, men hela legitimiteten i valet var starkt ifrågasatt.

Andra valet sedan augusti

Den åttonde augusti hölls ett första presidentval i Kenya. Men den första september ogiltigförklarades resultatet av Kenyas högsta domstol.

Domstolen menade att valmyndigheten IEBC inte genomfört det på ett tillfredsställande sätt och att det förekommit flera oegentligheter i processen. Enligt Kenyas grundlag ska då valet göras om inom två månader.

Stort röstskolk

Uhuru Kenyatta vann omvalet med hela 98,2 procent av rösterna, enligt kommissionen. Detta efter att Kenyattas främste rival, Raila Odinga, dragit sig ur valet och uppmanat sina anhängare att bojkotta det.

Valdeltagandet blev också lågt: 39 procent av de röstberättigade gick till valurnorna enligt kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.