Efter presidentvalet i Kenya utbröt oroligheter på platser där oppositionen har starkt fäste. Bland annat plundrades slumområden i Nairobi. Minst två personer ska ha dödats i oroligheter. Foto: TT

Kenyas valkommission förklarar Uhuru Kenyatta vinnare i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas valkommission förklarar Uhuru Kenyatta vinnare i presidentvalet. Minst 24 personer ska ha dött i samband med demonstrationer efter att valresultatet blev känt. Bland dem finns ett barn, rapporterar TT.

Uhuru Kenyatta vann andra valomgången i tisdags med 54,27 procent av rösterna, medan oppositionsledaren Raila Odinga fick 44,74 procent, uppgav landets valkommission på fredagskvällen.

Valkommissionen hävdar att valet var ”trovärdigt, rättvist och fredligt”, men oppositionen kallar det för en charad och hävdar att valet var riggat, uppger AP.

LÄS MER: EU-obseravtör: Inget valfusk i Kenya

Flera döda i upplopp

Efter valkommissionens besked hördes skottlossning och skrik i oppositionsdominerade områden, uppgav AP. Polisen avfyrade tårgas mot demonstranter i oppositionsstarka områden som Kisumu och Nairobis slumområden, uppgav vittnen enligt Reuters.

Natten till lördagen ägde upplopp och plundringar rum på flera platser i landet. Enligt lokala medier rör det sig om stenkastning, vägspärrar, skottlossning och brinnande däck.

24 döda – ett barn

Enligt en kenyansk människorättsorganisation, Kenya National Commission on Human Rights, har 24 personer dödats i upploppen efter valresultatet, rapporterar AP.

I slumområdet Mathare utanför huvudstaden Nairobi rapporteras att minst nio unga män har skjutits ihjäl under natten. Deras kvarlevor har tagits till stadens bårhus, uppger en säkerhetskälla för nyhetsbyrån Reuters. Enligt källan hade männen skjutits av polis i en insats mot plundring. En nioårig flicka dödades dessutom av en förlupen kula.

– Jag såg henne leka med sina vänner när hon plötsligt föll ihop, säger nioåringens fader till AP.

Vidare publicerar den kenyanska tidningen The Star flera artiklar om oroliga nattliga demonstrationer mot valresultatet. Bland annat ska journalister som försökt bevaka protester ha gripits av polis i Kiberia i Nairobi. Och i distriktet Kisumu i västra Kenya, ett starkt oppositionsfäste, har en person dött och fyra vårdas på sjukhus med skottskador, enligt uppgifter från den regionale hälsochefen Ojwang Lusi till AFP. Ytterligare en person har dödats i staden Siaya i sydväst, enligt polis.

LÄS MER: Kenya behöver goda förlorare för att slippa våldet efter valet

Manar till enhet

Uhuru Kenyatta manar nu till enhet i landet och säger att det inte finns något behov av våld. 

– Till våra bröder, våra värdiga konkurrenter, vi är inte fiender, vi är alla medborgare i samma republik, säger han enligt Reuters.

Det här blir Uhuru Kenyattas andra presidentperiod. Han är vald på fem år.

LÄS MER: Tre döda i protester i Kenya efter anklagelser om valfusk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.