Foto: TT

Kenyatta lovar hårda tag mot extremister

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas president Uhuru Kenyatta lovade på lördagen att vidta hårda åtgärder mot de extremister som attackerade ett universitet i Garissa nära somaliska gränsen.

I ett tv-sänt tal sade presidenten att de som planerade och finansierade attentatet i Garissa var ”djupt rotade i vårt samhälle”.                          

Kenyatta sade att regeringen kommer att ”svara på strängaste möjliga sätt” på attacken där fyra beväpnade män tog sig in på campus och dödade studenter.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Kenyatta uppmanade dem som överlevde attacken att fortsätta ”arbeta hårt med sin utbildning.”

Vårt sätt att leva

I talet sade Kenyatta att Kenya kommer att ”göra allt för att försvara vårt sätt att leva”. Han uppmanade också muslimerna i Kenya att bidra till att göra sig av med de radikala elementen.

Den kenyanske presidenten sade också att terrorgruppen al-Shabaab inte kommer att kunna skapa ett kalifat i Kenya.

– Jag uppmanar alla kenyaner, alla kyrkor och lokala ledare att stå upp för landets enighet och se till att vår berättigade vrede inte leder trakasserier mot någon, sade han.   

Dessutom utlyste Kenyatta tre dagars landsorg efter terrorattacken där närmare 150 människor dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet