Foto: TT

Kenyatta tar ledningen i laddat val – oppositionen underkänner resultaten

Uppdaterad
Publicerad

Trots oro för krångel och våldsamheter strömmade kenyanerna till vallokalerna. Sittande presidenten Uhuru Kenyatta kan räkna med vinst, men oppositionen avvisar de rådande siffrorna som ”fiktiva” och hävdar att datasystem hackats.

Oppositionen i Kenya avvisar de resultat från tisdagens val som kommit hittills och som visar att presidenten Uhuru Kenyatta leder över utmanaren Raila Odinga.

– De är fiktiva, de är falska, säger Odinga.

Valet i Kenya 2017

Även senatorn James Orengo från oppositionen säger att resultaten inte är legitima.

Enligt oppositionen har det förekommit ”massivt” och ”omfattande” valfusk. Datasystem har blivit hackade och hackarna ska ha använt sig av identiteten för en mördad IT-chef på valmyndigheten för detta.

– Skulle det stämma är det en katastrof för den kenyanska demokratin, säger SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Han säger att det är väldigt viktigt att det nu reds ut vad exakt det är som har hänt.

– Det här är väldigt allvarliga anklagelser i en mycket känslig situation. Nu är det upp till Raila Odinga att visa upp konkreta bevis.

Hittills har Odinga uppmanat till lugn och bett människor att gå till jobbet utan protester, men stämningen är så spänd att det bara krävs en liten gnista för att det ska tändas, säger Johan Ripås.

Ökar risken för våld

– Det är högst oroande att Raila Odinga nu underkänner valresultatet på det här sättet. Det är just den här situationen som man inte ville ha. Nu ökar risken för våld.

Kenyatta hade drygt 55 procent av rösterna när över 10 miljoner av valsedlarna räknats, enligt valkommissionen IEBC. Utmanaren Raila Odinga hade enligt valkommissionens hemsida drygt 44 procent.

Det slutliga valresultatet väntas dock först på onsdagen. Internationella valobservatörer har inte kommenterat fuskanklagelserna.

Höga insatser

Insatserna var höga när kenyanerna gick till valurnorna för att välja president, parlamentsledamöter och lokala företrädare. Valkampanjen har präglats av stundtals hätsk retorik mellan president Kenyatta och Odinga.

TV: Tre saker du behöver veta om Kenyavalet

Det är andra gången de ställts mot varandra i en valkamp, och troligen sista chansen för 72-årige Odinga att knipa den presidentpost han hävdar att han bestulits på i de två senaste valen.

Färskt i minnet finns det våld som bröt ut efter anklagelser om fusk i valet 2007, och som ledde till att omkring 1 200 människor miste livet.

Men väljarna lät sig inte skrämmas och uppslutningen under valet blev stor

Smidigt

– Jag röstade för Raila, för han kommer att vara så mycket bättre för oss. Men om han inte vinner är det okej. Detta är trots allt en demokrati, sade byggarbetaren Tom Mboya till nyhetsbyrån AFP, efter att han röstat i Nairobis slumområde Kibera.

LÄS MER: Unga nyckel till presidentseger när Kenya går till val

Osäkerheten har varit stor över hur det nya systemet med biometrisk väljaridentifiering och elektronisk röstsammanställning skulle fungera. Oron späddes på efter att den ansvarige för systemet nyligen hittades torterad och mördad.

Men enligt valkommissionens chef Wafula Cehbukati gick röstandet vid landets runt 41 000 vallokaler i stort smidigt. När de stängde klockan 16 svensk tid fanns uppgifter om mindre incidenter.

Kamp på kniven

Vid ett par vallokaler kom klagomål från väljare om att deras namn inte fanns registrerade i systemet, rapporterar Reuters. Och de långa köerna väckte irritation på flera håll. Utanför en vallokal i Nairobi använde polisen tårgas för att lugna otåliga väljare.

LÄS MER: Kenya behöver goda förlorare för att slippa våldet efter valet

Enligt opinionsmätningarna inför valet kan det bli en kamp på kniven mellan Kenyatta och Odinga. I båda läger räknar man med seger och nya misstankar om fusk kan bli en tändande gnista till oroligheter.

– Nu hänger det på om rösträkningen kommer att fungera, säger Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT.

– Om det uppfattas som att regeringssidan har riggat valet så kan det bli oroligt.

Bakgrund: Kenya inför valet 2017

Liksom i valet 2013 står kampen mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Det finns inga större ideologiska skillnader mellan partierna, för många kenyaner är det etnicitet som styr när de röstar. Båda valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser och misstankar om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Missnöje över stigande matpriser och ökade levnadsomkostnader överlag har varit viktiga valfrågor. Kenyatta drev i maj på för att parlamentet skulle godkänna nya subventioner för att råda bot på det. Han höjde också minimilönerna med nästan en femtedel.

Odinga å sin sida har gett löften om lägre hyror i städerna och prissänkningar på sådant som majs, mjölk, paraffin och bussresor. Vallöften som skulle spä på det höga budgetunderskottet som Internationella valutafonden (IMF) redan håller ett öga på.

Kenyatta har framhållit de infrastruktursatsningar regeringen har gjort.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet