Foto: TT

Kerry på krigsstigen mot klimatförändringen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringen är världens största massförstörelsevapen och ett hot som måste bekämpas, enligt USA:s utrikesminister John Kerry.

I ett linjetal om klimatet, passionerat framfört i Indonesiens huvudstad Jakarta på söndagen, varnade Kerry i synnerhet för konsekvenserna i lågt liggande asiatiska länder om världen inte agerar, rapporterar AFP.

Frågan het i USA

Med adress klimatskeptikerna, inte minst i hemlandet, underströk utrikesministern att 97 procent av världens forskare tror att klimatförändringar existerar och att de orsakas av människan. Han varnade för att forskare tror att havsnivåerna kan ha stigit en meter vid slutet av det här århundradet.

Bara en meter är tillräckligt för att lägga halva Jakarta under vatten. Bara en meter skulle tvinga hundratals miljoner människor världen över att lämna sina hem. Ekonomiska aktiviteter för miljardbelopp skulle hotas, sade Kerry.

Det råder ingen tvekan om att klimatfrågan är mer het i USA än på länge. Den senaste tiden har USA:s östkust härjats av massiva snöstormar samtidigt som svår torka råder på västkusten.

Klimatmiljard

I helgen meddelade president Barack Obama att han satsar en miljard dollar på en fond för att mildra effekterna av klimatförändringar. I lördags kom USA och Kina överens om att samarbeta för att minska utsläppen av växthusgaser samt att genomföra ett antal initiativ som bland annat berör utsläpp från trafik, smarta elnät och insamling av data om växthusgaser. Överenskommelsen slöts när Kerry var på besök i Peking.

2010, när Kerry var senator, lade han fram ett lagförslag om en 17-procentig minskning av USA:s koldioxidutsläpp från 2005 års nivåer. Brittiska BBC skriver att han under nästa år vill förhandla fram ett nytt globalt klimatavtal som förbinder USA och andra länder till drastiska utsläppsminskningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer