KI-kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för bedrägeri i Italien. Foto: TT

KI-kirurgen misstänkt för bedrägeri i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade KI-kirurgen Paolo Macchiarinis CV var oklart på flera punkter när han fick jobb på universitetssjukhuset Careggi i Florens 2009, enligt en italiensk journalist som engagerat sig i fallet. Nu återupptas en brottsutredning mot honom i staden efter att Macchiarini anklagats för att tillsammans med sina medarbetare ha manipulerat väntelistor och erbjudit patienter privata operationer mot betalning.

Politikerna i regionen Toscana var mycket stolta när de fick Paolo Macchiarini att komma ”hem”. Många skickliga vetenskapsmän flyr Italien, och det fanns vid tillfället ett statligt bidrag för att locka dem tillbaka.

Macchiarini var då känd i hela världen som kirurgen som hade uppfunnit ett sätt att transplantera luftstrupar. En kommitté av sakkunniga i Florens fick i uppdrag att värdera hans meriter och CV inför anställningen.

Macchiarini-skandalen

”Tvivel kring Macchiarinis karriär”

Enligt den italienske journalisten Alessio Gaggioli, som sedan flera år tillbaka intresserat sig för fallet, fanns redan då frågetecken kring Paolo Macchiarinis akademiska karriär från kommitténs sida.

– Deras slutsats var mycket enkel. Man kan inte ifrågasätta hans aktivitet som kirurg. Däremot rådde det tvivel om hans forskningsaktivitet och det var omöjligt att rekonstruera hans akademiska karriär.

Alessio Gaggioli arbetar som journalist i Florens och är sedan flera år engagerad i Macchiarinis fall. Han hävdar att de sakkunniga förbjöds att ta kontakt med utländska universitet för att verifiera läkarens CV.

Greps efter operation

Anställningen var en fjäder i hatten för regionens styrande politiker. Paolo Macchiarini fick en lägre gradbeteckning än professor, men en mycket bra lön. Han tjänade omkring 3 miljoner kronor om året i tre år. 

Sedan sprack bubblan och Macchiarini greps efter en operation. Han och några av hans medarbetare misstänktes bland annat för bedrägeri, såväl gentemot ett antal patienter som gentemot sjukhuset.

Enligt Gaggioli ska de ha manipulerat väntelistorna och Paolo Macchiarini ha erbjudit patienter att låta sig opereras av honom privat mot betalning för att vinna tid.

Men den italienske journalisten säger också är det svårt att få de berörda att tala om det som hänt.

– Jag har talat med både patienter och anhöriga, men de vill inte träda fram. Det som slår mig är det enorma hopp de lade i händerna på Macchiarini.

Amerikanskt reportage väckte uppmärksamhet

I Italien har skandalen kring Macchiarini på Karolinska Institutet inte nått de stora medierna. Däremot väckte det långa reportaget i den amerikanska tidskriften Vanity Fair i januari ett visst intresse.

Det handlar om hur Paolo Macchiarini inledde en relation med en kvinnlig producent på det amerikanska TV-bolaget NBC när hon arbetade med en dokumentär om honom.

Macchiarini överöste producenten med presenter och friade till henne med löftet att påven skulle officiera vid deras bröllop, men allt visade sig vara en lögn.

Parlamentsledamot vill undersöka fallet

I Rom fick reportaget parlamentsledamoten Federico Gelli att vakna. Han är hälsovårdsansvarig för regeringspartiet Partito Democratico och begärde omedelbart en utfrågning av hälsovårdsministern Beatrice Lorenzin.

Gelli menar att fallet måste genomlysas, dels för att undersöka om regionen har agerat felaktigt och dels för att utröna om Macchiarini verkligen utförde den forskning som transplantationerna av luftstrupar krävde.

I Florens gjorde Macchiarini 150-180 operationer under de tre år han var anställd och fem av dem var luftstrupsoperationer.

Men enligt Federico Gelli är det svårt att utröna vad som hände vid operationerna.

– Tyvärr dog tre av patienterna, en vet vi ingenting om eftersom hen kom från ett annat EU-land och ytterligare en lär vara mycket sjuk – det verkar som hen ligger i koma.

”Vill ha fram sanningen”

Gelli inväntar nu ytterligare information, bland annat från det nationella center som auktoriserar transplantationer och eventuella experiment i samband med dem, och säger att han vill att sanningen kommer fram.

– Dokumentationen jag får in kan i första hand användas av de som håller på att utreda fallet och av de som liksom jag vill ha fram sanningen.

Det gäller till exempel åklagarmyndigheten i Florens. Den första brottsutredningen man genomförde efter gripandet 2012 bedömdes inte hålla och rättegången kom av sig innan den ens hade börjat.

Men åklagarmyndigheten har överklagat och fått rätt. Nu börjar de om från början, med mer information att tillgå.

Svårt få tillgång till handlingar

Enligt Alessio Gaggioli har det varit svårt att som journalist få tillgång till handlingarna i ärendet genom åren. Men enligt Gaggioli hade de svenska läkare som undersökte Macchiarinis verksamhet troligtvis inte samma problem.

– Förmodligen var det inte så för läkarna från Karolinska. Jag vet att de kom till Florens, det har man sagt till oss från regionen Toscana och från Careggi. De kom för att titta på Macchiarinins verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet