Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kiev kontrollerar viktig flygplats efter massiv insats

Publicerad

Ukrainska trupper har genomfört en ”massiv insats” under natten och tagit tillbaka kontrollen över stora delar av Donetsk flygplats, enligt militärens talseperson Andrej Lysenko. Enligt det ukrainska försvarsministeriet ska ett barn och en tonåring ha dödats av granateld.

Striderna runt flygplatsen närmade sig även själva centrala delarna av staden Donetsk, som är ett centrum för proryska separatister. Boende i staden uppger för nyhetsbyrån AP att de hörde granateld i bostadsområden i den separatistkontrollerade staden.

– Det var omöjligt att sova eftersom explosionerna gjorde så att väggarna skakade, säger Alla, marknadschef och boende i staden, till AP.

Enligt Reuters ska en tonåring och ett barn ha dödats av granatelden.

Vapenvilan som blev till efter samtalen i Minsk i september 2014 har brutits från starten, av båda parterna, skriver nyhetsbyrån. Efter att återupptagandet av fredssamtalen har avstannat har rebellerna trappat upp attackerna den senaste veckan och närmat sig de regeringskontrollerade delarna av flygplatsen, som är en strategisk värdefull plats för båda sidorna.

– Beslutet togs att genomföra en massiv insats. Vi lyckades med att nästan helt rensa flygplatsterritoriet, säger Lysenko i ett uttalande i tv.

Tusentals döda

Enligt Lysenko återställde operationen stridslinjerna till tidigare status quo, och de ukrainska trupperna ska alltså inte ha brutit mot Minsköverenskommelsen från i september om en 12-punkters fredsplan, menar han.

Fyra ukrainska soldater dödades i offensiven och 32 skadades, uppgav Lysenko.

Enligt världshälsoorganisationen WHO har mer än 4.800 människor dödats i konflikten mellan Ukrainas regering och de proryska rebellerna.

Putin bekymrad

Ukrainas regering och flera västerländska länder hävdar att det finns obestridliga bevis på att ryska trupper är involverade i striderna eller att Ryssland förser rebellerna med vapen, men det förnekas ständigt av Putins regering.

President Putins talesman säger till ryska nyhetsbyrån Interfax att Ryssland är ”bekymrad” över upptrappningen i östra Ukraina och att den senaste insatsen inte främjar en lösning av konflikten.

Donetsk flygplats, som länge varit en huvudplats för striderna är helt förstörd och har för länge sedan slutat fungera. Drönarbilder (se klippet ovan) visar på den enorma förstörelsen i krigets fotspår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet