Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kievbon Oleksandr Mukhin berättar att huvudstaden blivit aningen lugnare sedan de ryska styrkorna dragit sig tillbaka Foto: TT/SVT

Kievbon: Färre explosioner och skottlossningar efter ryska reträtten

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas huvudstad har blivit aningen lugnare sedan de ryska styrkorna dragit sig tillbaka. Kievbon Oleksandr Mukhin vittnar om färre explosioner och skottlossningar, men säger att situationen är fortsatt pressad.

– Det sker fortfarande missilattacker och vi hör missillarm med några timmars mellanrum.

Även om företag återupptar sin verksamhet och allt fler invånare återvänder till Ukrainas huvudstad går det inte att jämföra med tiden innan kriget, påpekar Kievbon Oleksandr Mukhin.

– Vår borgmästare Vitalij Klytjko uppmanar fortfarande människor som har möjlighet att inte återvända till Kiev eftersom det fortfarande finns risk för nya attacker, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Rapporter om överlevande

Staden Butja, strax utanför huvudstaden, har blivit en påminnelse om krigets grymheter. De senaste dagarna har omvärlden skakats av bilderna på döda längs gatorna i staden.

– En människa med empati kan inte se bilderna utan att känna förskräckelse, säger Oleksandr Mukhin.

Situationen har väckt starka reaktioner. Oleksandr Mukhin vittnar om ”sorg, hat och ilska”. Många gråter och är deprimerade efter att ha sett bilder från staden, berättar han.

– Känslorna är överväldigande, men vi gör vårt bästa för att försöka behålla lugnet och fokusera på seger.

Även i grannstaden Borodjanka har kroppar hittats livlösa och torterade i raserade byggnader.

 – Jag vet inte detaljerna, men det jag förstår är att de ryska trupperna orsakar förödelse oavsett var de befinner sig. Lyckligtvis kommer det rapporter om att människor överlevt. Vi ber för att så många som möjligt har flytt och fortfarande lever, säger Oleksandr Mukhin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet