I Pakistan hölls en ceremoni när utrikesministern Shah Mehmood Qureshi (till höger) välkomnade de kinesiska vaccindonationerna. Foto: TT

Expert: Tydligt att Kina vill skaffa sig en goodwill

Uppdaterad
Publicerad

Världens rika lägger beslag på de stora vaccinleveranserna och den globala satsningen Covax går trögt.

Då får låginkomstländer i stället förlita sig på donationer från Kina.

– Det är ganska tydligt att man vill skaffa sig en goodwill, säger Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Lovorden till Kina från världsledare har under de senaste månaderna blivit allt mer frekventa – från Pakistan, Zimbabwe, Kambodja, och El Salvador. För samtidigt som många rika länder redan lagt beslag på en stor del av vaccinleveranserna från de västerländska läkemedelstillverkarna har Kina inte bara sålt utan också donerat miljontals av sina vaccin Sinovac och Sinpoharm till länder som blivit utan.

– Man vill visa en positiv bild av Kina. Medan västvärlden tävlar och bråkar sinsemellan om vaccin så delar Kina i stället ut sitt vaccin, säger Oscar Almén.

Donationer för förbättrade relationer

Omkring 70 procent av de förväntade vaccindoserna för 2021 har redan sålts till rika länder som representerar 16 procent av världens befolkning, enligt den vetenskapliga tidsskriften The Lancet.

Samtidigt har stormakter som Kina och Indien donerat vaccin till fattiga länder, donationer som inte bara ses som välgörenhet, utan även vad som kommit att kallas vaccindiplomati. Till exempel har Sri Lanka och Seychellerna fått hundratusentals doser vilket ses som en strategi för mer inflytande i regionen.

– Kina vill förmedla bilden av att de är mycket mer solidariska och står på de fattiga ländernas sida. Och man har även ett behov av att förbättra relationen med andra länder, speciellt när man känner sig trängd av väst som man upplever är en enad front, säger Oscar Almén.

Väntas få klartecken av WHO

Världshälsoorganisationen, WHO, har sagt att man räknar med att godkänna Sinovac och Sinopharms vaccin för användning i slutet på april eller början på maj. Därefter väntas vaccinet kunna ges ut genom det globala vaccinationsprogrammet Covax.

– Eftersom att Covax varit så svagt och underfinansierat så har det hittills funnits utrymme för Kina att vara mer offensiva. Men det är viktigt för Kina att komma med där. Om man visar att man på kort tid skapat vaccin som uppfyller alla krav inger det förtroende, säger Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.