• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kina ändrar värdet på sin valuta yuanen för andra dagen i rad. Foto: TT

Kina devalverar idag igen

Uppdaterad
Publicerad

Kinas centralbank genomförde ytterligare en devalvering i dag, efter att ha sänkt värdet på yuanen med nästan 2 procent i går. På valutamarknaden sjönk kursen till den lägsta nivån på fyra år.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina var onsdagens sänkning av riktkursen 1,62 procent mot USA-dollarn. Den bestämdes till 6,3306 yuan per dollar, men från den nivån tillåts priset fluktuera 2 procent upp eller ner. Kursen sattes dock lägre än tisdagens stängningskurs.

Centralbanken kommer att ändra kursen dagligen och låta marknadens värdering av valutan väga tyngre. Åtgärden välkomnas av Internationella valutafonden (IMF), som förutspår att kursen på den kinesiska valutan kan komma att flyta fritt inom två till tre år.

Möjligt valutakrig

Den kraftiga försvagningen av den kinesiska valutan – cirka 4 procent de två senaste dagarna – har inneburit ett ordentligt slag mot marknadens riskaptit världen över då många marknadsaktörer fruktar att det kan vara början på ett valutakrig som skulle kunna destabilisera världsekonomin, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Även om det är för tidigt att säga om det här är en ihållande försvagning av yuanen, så kan andra centralbanker tvingas följa efter, vilket kan leda till en valutaförsvagning runt om bland tillväxtländer”, säger Rajeev de Mello vid Schroders i Singapore till Reuters.

Amerikanska aktieindex sjönk på tisdagen då de kinesiska valutarörelserna spädde på oron för den globala ekonomin och särskilt tyngde bolag med stor exponering mot Kina, uppger Reuters.

Övriga asienbörser tappade

När börserna i Asien öppnade handeln på onsdagen tappade de i värde. Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk med 1,6 procent medan det bredare Topixindex backade med 1,3 procent. I Taiwan stängde börsen på minus 1,3 procent och Kospi-indexi i Seoul stängde på minus 0,6 procent. Vid åtta-tiden på morgonen låg Shanghais kompositindex strax under nollstrecket och i Hongkong hade Hang Seng-index gått ner med runt 2 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet