• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kina har devalverat klart

Uppdaterad
Publicerad

För tredje dagen i rad devalverade Kina landets valuta. Men nedskrivningen var mindre än tidigare och nu lovar centralbanken att det är färdigdevalverat vilket fick världens aktiebörser att lugna sig.

I uttalandet hänvisar banken till en rad ekonomiska fakta som den hävdar stöder den nuvarande kursen.

Nedskrivningen av yuanens värde har de senaste dagarna oroat omvärlden att läget i den kinesiska ekonomin är sämre än väntat. Den senaste tiden har flera indikatorer, som minskad export, pekat på en sämre ekonomisk utveckling.

Kinas nya växelkurspolitik, som innebär att centralbanken ändrar referenskursen dagligen, har motiverats med att marknadsvärdet ska få ett tydligare genomslag när priset sätts.

Internationella valutafonden (IMF) har applåderat nyordningen medan kritiker har varnat för att det kan dra in världens ekonomiska stormakter i ett valutakrig.

Så sent som i mars sade Kinas premiärminister Li Keqiang till Financial Times att landet inte skulle devalvera för att på så vis gynna exportnäringen. Även han pekade på riskerna med ett valutakrig.

Asienbörserna vände uppåt under torsdagen. Även i Stockholm visade handeln inledningsvis positiva siffror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet