Foto: TT

Kina-fabrik hoppas kunna klona människor

Uppdaterad
Publicerad

Världens största kloningsfabrik öppnar inom kort i Kina. Till en början ska bara djur klonas, men förhoppningen är att även kunna klona människor – om det blir socialt accepterat.

Boyalife Group slår snart upp portarna till vad som har beskrivits som världens största kloningsfabrik. Tanken är att anläggningen i den kinesiska hamnstaden Tianjin till en början ska fokusera på att klona boskap. År 2020 är målsättningen att en miljon kor klonas.

Men Boyalife Group och dess partners, det sydkoreanska företaget Sooam och den kinesiska vetenskapsakademin, satsar även stort på kloning av primater, för att på så sätt skapa bättre försöksdjur till forskning.

Utesluter inte

Dess chef, Xu Xiaochun, utesluter inte att även klona människor.

– Tekniken finns. Om det blir tillåtet tror jag inte det finns något företag som är bättre på det än Boyalife, säger han till AFP.

För närvarande ägnar sig företaget inte åt sådan verksamhet, säger han. Det enda som håller dem tillbaka är eventuella negativa reaktioner från allmänheten.

Men samhällsvärderingar kan förändras, säger Xu Xiaochun, ungefär som de har gjort vad gäller synen på homosexualitet. I så fall skulle det öppna för ett nytt sätt att se på vår egen reproduktion.

– Tyvärr, det enda sättet att få barn i dag är att det till hälften består av dess mamma, hälften av dess pappa. Men i framtiden kanske vi har tre valmöjligheter, i stället för en. Antingen har du hälften, hälften eller så har du 100 procent av generna från mamma eller 100 procent från pappa. Det är bara ett val, säger Xu Xiaochun.

Inom sju månader

Den nya anläggningen, som beräknas öppna inom sju månader, kommer att ha kapacitet att förvara runt fem miljoner cellprover i flytande kväve, däribland en genbank med prover från världens mest utrotningshotade djurarter.

Lite pikant i sammanhanget är att grundaren av samarbetspartnern Sooam, Hwang Woo-Suk, är samme man som nästan blev helgonförklarad i sitt hemland Sydkorea när han för tio år sedan offentliggjorde att han hade lyckats klona ett mänskligt embryo. Men forskningen visade sig vara fusk och Woo-Suk åtalades för att ha brutit mot en red etiska lagar och regler.

Fakta: Två olika processer

Kloning är en process som resulterar i uppkomsten av en klon, det vill säga en exakt kopia av originalet.

Kloning av ryggradsdjur kan ske på två olika sätt. Antingen genom embryodelning eller kärnöverföring.

Den förra betyder i princip att man på konstgjord väg skapar enäggstvillingar. År 1914 utfördes den första embryodelningen, på en groda.

Den senare innebär att cellkärnan i en obefruktad äggcell byts mot en cellkärna från en kroppscell från en annan individ. Den modifierade äggcellen utvecklas till en individ som är en genetisk kopia av den individ från vilken kroppscellen kom ifrån.

Källa: Nationalencyklopedin/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.