Microsofts huvudkontor i Peking. USA anklagar Kina för omfattande angrepp mot e-posttjänsten Microsoft Exchange som drabbat tusentals amerikanska företag. Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina förnekar dataintrång – ”smutskastning”

Publicerad

Kina tillbakavisar USA:s anklagelser om att landet ligger bakom omfattande dataintrång. Från Pekings sida hävdar man att anklagelserna är ”fabricerade”.

– USA har samlat ihop sina allierade för att ägna sig åt orimlig kritik mot Kina när det gäller it-säkerhet, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian.

– Detta är fabricerat och helt motiverat av politiska syften, fortsätter han.

Han hävdar vidare att USA inte har kunnat presentera tillräckliga bevis.

Bakgrunden är att USA på måndagen anklagade Peking för att ligga bakom ett omfattande intrång i en av datajätten Microsofts programvaror för e-post, en attack som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer i mars. Samtidigt åtalades fyra kinesiska medborgare för dataintrång i USA och andra länder.

– Den kinesiska regeringen, inte olikt den ryska regeringen, gör inte detta själva, men de skyddar de som gör det och hjälper dem kanske att göra det möjligt, sade president Joe Biden på måndagen.

Även Norge anklagade Kina för dataintrång. Samtidigt deltog EU, Nato, Storbritannien, Australien, Kanada, Japan och Nya Zeeland i USA:s fördömande av Kina.

Den kinesiska ambassaden i Nya Zeeland dementerade snabbt anklagelserna, som de kallar ”helt grundlösa och oansvariga”. De fick stöd av ambassaden i Australien.

”Det är välkänt att USA har deltagit i skrupelfri, omfattande och godtycklig avlyssning av många länder, inklusive dess allierade”, säger Kinas ambassad i Canberra i ett uttalande.

Liksom sin företrädare Donald Trump har Joe Biden ökat trycket mot Kina, som han anser vara det största långsiktiga hotet mot USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.