Kinas ambassadör i Malawi, Wang Shiting. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kina investerar miljardbelopp i Afrika

Publicerad
Kina storsatsar på att etablera sig i Afrika. Förra året blev landet den största direktinvesteraren på kontinenten. Det visar en rapport från Ernst & Young.
– Vi har så många projekt här att jag inte kan rabbla upp dem på rak arm, säger Wang Shiting som är Kinas ambassadör i Malawi.

Medan andra länder som USA och Storbritannien minskade sina direktinvesteringar i Afrika ökade Kina med 106 procent förra året jämfört med året innan. Sedan 2005 har Kina startat upp projekt till ett värde av 66 miljarder dollar.

Utöver direktinvesteringar har Kina beviljat lån till enorma infrastrukturprojekt över hela kontinenten. Och det är inte bara de stora ekonomierna som Sydafrika och Nigeria, som får låna.

”Bidrar till en vackrare värld”

SVT Nyheter besökte Malawi, som är ett av Afrikas fattigaste och minst industrialiserade länder. Där har Kina byggt en ny fotbollsarena, lyxhotell, vägar och en ny flygplats är på gång. 

Kinas ambassadör i landet vill framhäva att man vilja stödja Afrika på vägen mot utveckling och en bättre framtid. 

– Vi överger inte små fattiga länder. Vi tror att välstånd inte kan byggas om ett land är isolerat. Vi tjänar pengar här, men framförallt bidrar vi till att bygga en vackrare värld, säger Wang Shiting.

Kinas ambassadör i Malawi, Wang Shiting. Foto: SVT

Folket inte övertygade

Människor i huvudstaden Lilongwe är inte lika övertygade att Kina investerar stort och lånar ut så mycket pengar för att vara snälla. 

– Jag tror våra ledare får ut något vid sidan om. Och de här lånen ska betalas tillbaka. Det är folket som får göra det, säger Blessing Bua som driver en liten butik.

Blessing Bua driver en butik i Lilongwe, huvudstaden i Malawi. Foto: SVT

Pete Onyikiyama kör cykeltaxi och han tycker att flera av de stora projekten är skrytbyggen för politikerna, som landet egentligen inte har råd med. Och även om han älskar fotboll, har han inte satt sin fot på den ståtliga arenan. 

– Det är alldeles för dyrt att gå in där. Jag får lyssna på min radio istället. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer