Foto: TT/Evan Vucci

Kina läxar upp Trump om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Nej, den globala uppvärmningen är inte ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut amerikanska företag. Kina tillbakavisar den blivande amerikanska presidenten Donald Trumps påstående.

– Om man ser till historien kring klimatförhandlingarna så inleddes de faktiskt av IPCC (FN:s klimatpanel) med stöd av republikanerna under Reagan och Bush den äldres regering i slutet av 80-talet, påpekade Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin under en presskonferens vid klimattoppmötet i Marrakesh på onsdagen, enligt Bloomberg.

Diplomater och ministrar från över 190 länder är samlade i den marockanska staden för att diskutera genomförandet av Parisavtalet, som syftar till att minska världens koldioxidutsläpp. Men toppmötet har överskuggats av en oro kring Trumps vallöfte om att överge överenskommelsen och rulla tillbaka Barack Obamas klimatsatsningar.

Klimattoppmöte i Marrakesh

Kinesisk ”bluff”

Det var i ett Twitter-inlägg 2012 som miljardären beskrev global uppvärmning som en kinesisk ”bluff”.

Att USA och Kina tydligt ställt sig bakom Parisavtalet har setts som centralt för att övertyga andra länder.

Liu Zhenmin lovade att Kina inte kommer att backa. Han påtalade även att satsningar på renare teknik i själva verket kan öka USA:s konkurrenskraft.

– Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.

London ratificerar

Och medan Kina läxar upp Trump har London slutgiltigt fastställt sitt åtagande till Parisavtalet.

– Storbritannien ratificerar det historiska Parisavtalet så att vi kan hjälpa till att öka farten i de globala åtgärderna mot klimatförändring och uppfylla våra åtaganden att skapa en säkrare, mer välmående framtid för oss alla, säger biträdande energiminister Nick Hurd.

Fakta: Parisavtalet och Marrakeshmötet

Avtalet förhandlades fram i december i fjol när Frankrike stod som värd för det återkommande globala klimattoppmötet.

Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år. Hur mycket varje land vill minska sina utsläpp med är dock frivilligt, och med de nuvarande åtagandena beräknas temperaturhöjningen landa på 2,8 grader.

Inga tvångsmekanismer finns att ta till mot de länder som bryter sina löften.

Rikare länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer.

Avtalet har skrivits under av 197 länder och hittills ratificerats, det vill säga slutgiltigt godkänts, av 110 länder.

Det trädde i kraft den 4 november. Under klimatmötet i Marrakesh, 7–18 november, kommer världens klimatförhandlare att börja diskutera hur avtalet ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimattoppmöte i Marrakesh

Mer i ämnet