Foto: SVT

Kina: Polisen kunde inte stoppa protester

Uppdaterad
Publicerad

– Det var en ofantlig massa poliser men de lyckades inte stoppa demonstranterna. Det säger SVT:s Lars Moberg på plats i staden Kunming södra Kina.

Demonstranter vecklade ut banderoller med slagord mot planerna på att bygga en kemisk fabrik utanför staden.

Det var sagt att demonstrationen skulle börja klockan tio lokal tid.

–  När vi kom dit hände först ingenting men så plötsligt började folk veckla ut banderoller och handskrivna plakat. Polisen försökte slita ner plakaten men det kom nya hela tiden, säger Lars Moberg.

– Till slut gav polisen upp. De kunde helt enkelt inte få stopp på det. De fick nöja sig med att slå en järnring runt de protesterande.

–  Jag såg polisen gripa flera personer som de slet in i polisfordon och åkte iväg.  

Minst lika många poliser

Det är oklart hur många personer som greps. Enligt några av demonstranterna rör det sig om ett 10-tal, berättar Lars Moberg.    

Lars Moberg uppskattar det var ett tusental personer som demonstrerade.

– Poliserna var minst lika många, säger han.  

Rädsla för utsläpp

Det har pågått protester under en längre tid mot planerna att bygga fabriken som ska ligga 40 kilometer utanför Kunming som är huvudstad i provinsen Yunnan och har omkring tre miljoner invånare.

Enligt planerna ska fabriken tillverka ämnet paraxylen som bland annat används till olika plastprodukter och motorbränsle.

Demonstranterna är rädda att utsläpp från fabriken ska förstöra miljön och leda till hälsorisker.

Naturskönt område

Området kring Kunming är mycket naturskönt och besöks av många västerländska turister.

–  Det ligger 2.000 meter över havet och har en slags evig vår.

Yttrandefrihet

Det förekommer relativt ofta demonstrationer mot missförhållanden i Kina. Det gäller inte minst miljörelaterade problem.

– Varje gång det händer är det en utmaning mot det styrande kommunistpartiet och ett test av yttrandefriheten, säger Lars Moberg.

– Ledarna tvingas fråga sig om de ska slå ned protesterna och i så fall hur – eller om de ska låta dem pågå.

Miljöprotester har ofta tolererats.

– Men hade demonstranterna tagit fram banderoller med slagord som ”Avskaffa kommunistpartiets diktatur”,  ”Krossa enpartistaten” eller ”Inför flerpartisystem” – då hade de slagits ned obönhörligt, säger Lars Moberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.