Före detta biträdande hälsominister Huang Jiefu har lett frågan om organdonationer i Kina. Foto: Scanpix

Kina slopar organstölder från fångar

Uppdaterad
Publicerad

Kina är det enda landet i världen som tar organ från avrättade fångar och använder till transplantationer. Nu tänker man slopa metoden och övergå till frivilliga donatorer.

Att ta organ från avrättade fångar är ett sätt för den döde att gottgöra sina handlingar enligt många kineser – trots det planerar man nu att fasa ut metoden och istället använda sig av frivilliga donationer, uppger en officiell källa till Reuters.

Fångarna har varit en viktig källa till transplantationsorgan i Kina, ett land som lider av kronisk organbrist. Men man har fått hård kritik, bland annat från människorättsgrupper som menar att man tagit organen utan samtycke från fångarna eller deras anhöriga.

Positiv till frivillig organdonation

Hälsodepartementet kommer att genomdriva förändringen från och med november i år. Före detta biträdande hälsominister Huang Jiefu, som leder departementets avdelning för organtransplantationer, är positiv.

– Jag är övertygad om att det inte kommer dröja länge tills samtliga sjukhus slopar användningen av fångars organ, säger han till Reuters.

Förändringarna vad gäller organtransplanationer i Kina har varit på gång länge. 2007 meddelade statliga medier att man bara skulle transplantera organ från avrättade fångar till deras närmaste släktingar.

I slutet av 2012 kom cirka 64 procent av alla transplanterade organ i Kina från avrättade fångar – ett antal som sjunkit till 54 procent hittills i år, enligt hälsodepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer