Kinas premiärminister Li Keqiang håller tal inför folkkongressen. Kinas budgetunderskott beräknas bli mer än 3,6 procent av BNP, en ökning på en biljon yuan, motsvarande cirka 1 137 miljarder kronor, jämfört med föregående år, enligt TT. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina slopar tillväxtmålet för första gången på 30 år – så kan Sverige påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Kina, som enligt premiärminister Li Keqiang står inför ”enorma utmaningar”, kommer inte att sätta ett tillväxtmål i år på grund av den pågående pandemin. Samtidig kan konsekvenserna för Sverige bli stora om ekonomin inte återhämtar sig.

– Kina är en motor i världsekonomin och hackar den motorn, då hackar hela maskineriet, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Innan coronautbrottet lamslog Kina fanns förväntningarna bland analytiker på ett tillväxtmål på omkring 6 procent. Men årets första kvartal innebar tvärtom en minskning på 6,8 procent jämfört med samma period förra året, enligt TT.

Det är för första gången sedan 1990, då man började presentera sina mål, som den kinesiska regimen nu har valt att inte sätta ett tillväxtmål för i år. I stället ska Peking satsa på att stabilisera jobb och säkerställande av levnadsstandard.

Coronapandemin

”Är inte orolig”

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tog del av nyheten om Kina under fredagen:

– Kina är världens näst största ekonomi, därför är det oerhört viktigt för världen men även Sverige att det går bra för Kinas ekonomi. Vi ligger på ungefär 4-5 procent i export direkt till Kina. Man kan tycka att det inte är så jättemycket men Kina är en motor i världsekonomin och hackar den motorn då hackar hela maskineriet. Kina är jätteviktigt för Sverige, framför allt indirekt, för svensk tillväxt.

Är du orolig?

– Nej, egentligen inte. Det som gör mig lite orolig är att vi har med Kina och göra, därför vet vi inte exakt hur det ser ut. Men jag lyssnar mycket på företag som är på plats och jag skulle säga att det ändå går ganska bra. Och då är det framför allt industrin, säger han och tillägger:

– Det som är ett litet frågetecken är den inhemska ekonomin och framför allt hushållens konsumtion. De verkar som att de håller igen lite.

Enligt Robert Bergqvist pekar mycket på att Kina anser att man har läget ”hyfsat under kontroll”.

– Jag bedömer också att Kina har mer verktyg att ta till för att få fart på sin ekonomi om det behövs. Jag tror att Kina faktiskt kommer att hjälpa världsekonomin i den återhämtning vi hoppas på kommer att inträffa under andra halvåret.

”Kriser utgör alltid en risk för makten”

Tim Rühlig, forskare på Utrikespolitiska Institutet och Kina-expert, säger utvecklingen var väntad och att det visar att Kinas ekonomi var svagare vid covid-19-utbrottet än många internationella bedömare trott. Samtidigt pekar han på att regimen nu verkar ställa om mot en långsammare och mer kvalitativ tillväxt.

– Generellt sett utgör kriser alltid en risk för makten. Men för tillfället verkar det kinesiska folket relativt nöjda med hur kommunistpartiet har hållit tillbaka covid-19 med drastiska metoder. Om detta skulle ändras tror jag dock att de kommer vara snabba på att ändra kurs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet