Kinas besked är ett steg framåt för klimatet, men det var inte beskedet världen hade hoppats på, menar SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Hör hennes snabbanalys i klippet. Foto: Simon Krona/SVT och Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Analys: Oväntat besked – men viktigaste löftet saknas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kinas oväntade besked innebär ett erkännande att gröna energikällor håller på att konkurrera ut kolet ekonomiskt. Men det viktigaste klimatlöftet kom aldrig Xi Jingping med – expansionen av kolkraft på hemmaplan fortsätter. Ska världen klara 1,5 gradersmålet måste Kina istället stänga 600 kolkraftverk inom tio år.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Xi Jingping gillar att överraska. När FN:s generalförsamling öppnade förra året kom hans besked att Kina sätter ett slutdatum för sina utsläpp – landet ska ha nettonollutsläpp till 2060.

I natt var det dags igen. Många hade hoppats på ett besked att Kina avvecklar sina egna kolkraftverk. I stället blev beskedet att Kina slutar investera i kolkraftverk utomlands men fortsätter sin expansion av kolkraft på hemmaplan.

Eftersom Kina ansvarar för en majoritet av alla nya kolkraftsinvesteringar i utvecklingsländer så är beskedet ett steg framåt för klimatet. Tidigare har både Japan och Sydkorea tillkännagett att de slutar finansiera kolkraftsprojekt utomlands. De tre länderna  har svarat för 95 procent av all biståndsfinansierad kolkraft i utvecklingsländer.

Världens största utsläppsland

Men enligt tidningen Financial Times uppger den Pekingbaserad tankesmedjan International Institute of Green Finance att Kina mellan 2014-2020 redan beslöt att skrota hälften av de planerade kolkraftsbyggena utomlands ”på grund av ökad ekonomisk konkurrens från vind- och solkraft”. Kinas omsvängning skulle därmed vara mer motiverat av vad som är ekonomiskt lönsamt än omsorg om klimatet.

Kina är världens största utsläppsland av koldioxid. Landet svarar för 27 procent av de globala utsläppen. En granskning som Global Energy Monitor gjort visar att Kina under första halvåret 2021 tillkännagett planer på 24 nya kolkraftverk, tillsammans med nya stålkraftverk på hemmaplan kommer Kinas utsläpp öka med 150 miljoner ton koldioxid om året.

Kinas klimatstrategi tycks gå ut på att köra fullt blås med kolkraften – fram till stoppdatumet 2060, detta medan en majoritet av världens länder i stället funderar på hur de ska halvera sina utsläpp redan till 2030. För att nå sitt mål med att nå nettonoll utsläpp till 2060 måste Kina stänga ner 600 kolkraftverk de närmaste tio åren enligt beräkningar från TransitionZero.

”Upplagt för stora spänningar”

Det är därmed upplagt för stora spänningar mellan Kina och andra länder runt förhandlingsbordet på det globala klimatförhandlingarna som inleds i Glasgow i början av november. Xi Jingping har ännu inte gett besked om han tänker närvara i Glasgow. Kina är satt under stor press där både EU och USA planerar koldioxidtullar som kommer drabba den kinesiska exporten.

Att kolet måste förpassas till historiens skräpkammare är det första av fyra uttalade mål för förhandlingarna. Premiärminister Boris Johnson har skapat devisen ”Coal, Cash, Cars and Trees” för att sammanfatta det brittiska ordförandeskapet ambition med de globala klimatförhandlingarna i november; att all kolkraft fasas ut, att rika länder ökar sina anslag till de fattigare länderna för att kunna ställa om till grön ekonomi och hantera kostnaderna för det tilltagande extremvädret, att förbränningsmotorn ska förbjudas globalt till 2040 och att avskogningarna ska upphöra.

Att Kina valde att komma med ett löfte om mindre kolkraft var ett välkommet besked för Boiris Johnson, men det stora utmaningen kvarstår. Kina släpper ensamt ut 27 procent av  de globala kolldioxidutsläppen och merparten kommer från kolkraft. Också Indien fortsätter att satsa på kolkraft. Australien har öppnat världens största kolgruva. Ingen av dessa tre länder har hittills kommit med några skärpta klimatlöften inför Glasgow. Det är fem veckor kvar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.