Foto: SVT

Kinaexpert: ”Dynamiken som fanns under sars upprepar sig”

Uppdaterad
Publicerad

Hur den kinesiska regeringen agerar kring coronaviruset följer ett bekant mönster från sars-epidemin, hävdar Kinaexperten Malin Oud.

– Det är närmast ett bestämt protokoll i tre steg, säger hon i SVT Agenda.

– Den kinesiska regeringen ska gratuleras för sina insatser.

Så löd en del av den flera minuter långa hyllningen av Kina – signerad WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Under en pressträff, då WHO utlyste globalt nödläge med anledning av coronaviruset, berömde han landets insatser för att hindra spridningen av viruset.

Coronapandemin

Kinaexpert: Vill kontrollera hur media rapporterar

Enligt Malin Oud, Kinaexpert vid Raoul Wallenberg-institutet, betyder berömmen från WHO ”jättemycket” för Kina – bland annat med tanke på landets spända relationer till många länder i väst.

Samtidigt har det börja komma kritik mot att Kina var sen i reaktionen – eftersom det fanns virusfall redan i december.

Att den kinesiska regimen lyckats stänga ner Wuhan, och att invånarna gör som regimen vill, följer ett bekant mönster, menar Malin Oud. Hon bodde i Peking under sars-epedidemin.

– Det är närmast ett bestämt protokoll i tre steg, jag känner igen det väldigt väl. Den första instinkten för partiet är att kontrollera information och hur media rapporterar om händelsen, säger hon.

”Upprepar sig”

De andra stegen handlar bland annat om att sätta narrativet om partiet som ”handlingskraftigt och hjältemodigt”, samt att man inte tar itu med de systemfel som kan ha förvärrat situationen, menar Malin Oud.

Kan man säga att den totalitära staten gör det möjligt att stänga en stad och att alla gör som regimen säger?

– Å andra sidan så vågar inte tjänstemän lägre ner i organisationen rapportera uppåt. Det finns ett krav ovanifrån att Kina hanterar allt – och inte vill ha några dåliga nyheter. Det var den dynamiken som fanns under sars och som nu upprepar sig.

Se mer i klippet ovan. Hela intervjun kan du se i SVT Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet