Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinakännare om covidlättnader: ”Startskottet på nedmonteringen” Foto: SVT/TT

Kinakännare om covidlättnader: ”Startskottet på nedmonteringen”

Uppdaterad
Publicerad

Kina kommer att lätta på de restriktioner som stängt ner landet. Något som kan ha skyndat på processen är de massiva demonstrationer som synts på flera ställen i landet.

– Ja, men det vill de inte erkänna. Det ska framstå som att det är planerat, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare och vice ordförande i Sweden-China Trade Council.

Under en pressträff med flera kinesiska hälsomyndigheter på tisdagen berättades att de nedstängningar som landet hoppas ska motverka coronaspridningen kommer att lättas upp.

– En av deltagarna sa att man ”varit övernitisk”. Jag tror att man delvis gör det här för att signalera att man lyssnar på folkets reaktion, säger Frédéric Cho.

Demonstrationer är inget ovanligt i Kina. Det är däremot sällan som de leder till någon förändring.

– Det är väldigt ovanligt att man reagerar på detta sättet. Demonstrationer pågår, men de beskrivs ofta som ”massincidenter”. Man slutade till slut rapportera om detta i nyhetskanalerna. Tidigare har demonstrationerna handlat om finansskandaler och korruption. Samtidigt har alla i Kina sett konsekvenserna av den hårdföra nedstängningen av landet, säger Cho.

Redan under partikongressen den 11 november inleddes planerna på att nedmontera det man kallat landets hårdföra coronalinje.

– Man sa då att man skulle påbörja processen med nedmonteringen. Men detta misstolkades och övertolkades i flera delar av landet. Så lär det fortsätta framåt, med tanke på att det är ett stort land, säger Cho.

Är detta början på slutet för Kinas covidpolitik?

– Ja, det ser jag det som. Startskottet har gått i processen att nedmontera. Det lär ta tid. Rimligtvis har man kommit en bit på väg under 2023. En förutsättning är att man vaccinerar folket. Kina har möjlighet att köpa in de 3 gånger 1,4 miljarder doser vaccin som behövs. Det skulle kosta landet mindre än alla pengar de lagt på att bygga upp testcentren och karantäncentren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer