Aktivisten och mediemogulen Jimmy Lai lämnar en polissstation i Hongkong efter att han släppts mot borgen. Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP

Kinakritisk mediemogul i Hongkong åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten och mediemogulen Jimmy Lai greps i sitt hem i Hongkong på fredag morgon, samtidigt med två oppositionella politiker. Alla tre är nu åtalade för att ha deltagit i en demonstration som saknade tillstånd.

Jimmy Lai, 71, är en av få affärsmän som öppet stöttat demokratirörelsen. På fredagen greps också de oppositionella Hongkongpolitikerna Lee Cheuk-yan, 63, och Yeung Sum, 72.

Alla tre släpptes mot borgen några timmar senare. Enligt South China Morning Post är männen åtalade för brott mot den allmänna ordningen, och rättegången är planerad till den 5 maj.

Protesterna i Hongkong

Deltog i demonstration

Männen åtalas för att ha deltagit i en demonstration den 31 augusti som saknade tillstånd. Organisationen Civil Human Rights Front hade planerat och ansökt om tillstånd för en demonstration denna dag, men fick avslag. Trots det samlades demonstranter i centrala i Hongkong, och under kvällen och natten skedde våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Äger oppositionskritisk tidning

Enligt New York Times åtalas Jimmy Lai också för en attack mot en reporter från en Pekingtrogen tidning. Den händelsen ligger mer än två år tillbaka i tiden.

Jimmy Lai äger medieföretaget Next Media, med tidningen Apple Daily som den mest kända publikationen. Apple Daily är en tabloid, med egensinnig och hårddragen oppositionell stil, som är starkt kritisk mot Peking och styret i Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet