Foto: TT

Kinas jättelika rymdöra påslaget

Uppdaterad
Publicerad

Världens största öra har nu börjat lyssna. Radioteleskopet Fast i Kina är stort som 30 fotbollsplaner, och ska försöka snappa upp signaler från intelligent liv ute i universum.

Fast är en engelskspråkig förkortning syftande på byggets storlek, Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope. Och diametern på 500 meter sätter den tidigare rekordhållaren, Arecibo-observatoriet i Puerto Rico, i skugga – skålen i Karibien har en diameter på 305 meter.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att Fast är påslaget sedan lunchtid på söndagen. Bygget har kostat 1,2 miljarder yuan (1,5 miljarder kronor) och pågått i nästan tio år. Trots att man valde ett glesbefolkat område i södra Kina för bygget har ungefär 10 000 människor tvingats flytta för att säkerställa en störningsfri omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.