Merparten av miljardärerna är affärsmän, som till skillnad från kinesiska politiker inte har byggt hela sin karriär inom kommunistpartiet. Foto: TT

Kinas många miljardärer är politiska rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Landsfadern Mao Zedongs balsamerade lik hade förmodligen roterat i sin grav om det bläddrat i senaste numret av Hurun Report. Lyxmagasinet skriver nämligen att hundratals delegater på den stundande folkkongressen är miljardärer.

Sammanställningen är talande för Kinas ekonomiska och politiska omvandling under de senaste decennierna. Det tidigare mörkröda Kina har numera en stark överklass, som inte minst har inflytande över den förda politiken. Artikeln nämner att det finns 209 kineser med en förmögenhet på minst två miljarder yuan (omkring 2,6 miljarder kronor) bland de drygt 5.100 delegaterna till det rådgivande organet CPPCC och nationella folkkongressen som inleds på söndag.

Företagsledare inom IT

Merparten av miljardärerna är affärsmän, som till skillnad från kinesiska politiker inte har byggt hela sin karriär inom kommunistpartiet. Bland miljardärerna finns ledare för it-jätten Tencent, Baidu som är Kinas motsvarighet till Twitter, och mobiltillverkaren Xiaomi.

Välkomna i politiken

Kinas president Xi Jinping bedriver en kamp mot den utbredda korruptionen i landet, men affärsmän är uppenbarligen välkomna inom politiken. Miljardärerna kanske ändå har anledning att hålla en låg profil eftersom kommunistpartiet på sistone har höjt tonläget mot bostadsspekulanter och ”finanskrokodiler” som syftar på orättfärdiga finansmagnater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.