Den svenska regeringen har nu beslutat om en ny strategi för samarbetet med stormakten Kina. Foto: TT/Maja Suslin

Regeringens nya Kinastrategi: Mer samarbete och kunskap behövs

Publicerad

Sveriges regering vill utveckla handeln med Kina. Men riskerna med handeln med stormakten kräver ökad kunskap. I skarpa ordalag kritiseras Kina för bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Den svenska regeringen har under året arbetat med att formulera en nationell Kinastrategi, utöver den som EU redan har. UD har konsulterat experter och forskare för att formulera riktlinjer och råd till olika aktörer som ska samarbeta med stormakten Kina.

Att UD ser en lång rad problem och utmaningar med Kina framgår av den strategi som regeringen nu har klubbat och lämnat till riksdagen.

Svenska säkerhetsintressen

I strategin slår regeringen fast att svenska säkerhetsintressen är prioriterade. Man uttrycker även att det behövs mer kunskap om vilka säkerhetsintressen Kina har i bland annat Europa. Ett kunskapscenter om Kina ska inrättas.

”Kinas framväxt utgör en av de största globala förändringarna sedan Berlinmurens fall. Kina har i dag en global närvaro och ett växande inflytande. Regeringen vill höja kunskaperna i Sverige och verka för mer samverkan och informationsdelning om Kina”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar till SVT Nyheter.

Frostiga relationer

Relationerna mellan Sverige och Kina är frostiga, inte minst på grund av fängslandet av den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. ”Kina har vägrat att hörsamma svenska krav på hans frigivning”, skriver regeringen, som ”konsekvent och tydligt kommer att ta upp frågan” med Kina. Man ska även fortsätta att delta aktivt i den dialog som EU för med landet.

I strategin lyfts bland annat Kinas betydelse för svensk ekonomi fram. Landet är Sveriges främsta handelspartner i Asien och åttonde största totalt sett. En utredning har tillsatts för att kunna granska utländska investeringar som kan hota landets säkerhet.

Militära syften

Regeringen påpekar att den kinesiska staten placerar ut personer på universiteten för militära ändamål, och att en tydlig gränsdragning mellan militärt och civilt syfte inte går att göra.

Kina försöker även på olika sätt försöker skaffa sig underrättelseinformation om teknisk utveckling i olika branscher i Sverige och i det svenska försvaret.

Fakta: Sveriges Kinastrategi

Kinastrategin ska ses som en utgångspunkt för Sveriges relationer med Kina och spänner över flera områden. Här följer några punkter i den:

– Svenska säkerhetsintressen ska vara vägledande i alla aspekter i förbindelserna med Kina som kan kopplas till inhemsk säkerhet.

– Sverige vill driva på Kina för att få landet att lätta på de handelshinder som svenska företag påverkas av.

– Sverige ska tillsammans med övriga EU-länder ställa högre krav på Kinas miljöarbete.

– Sverige ska i kontakterna med Kina ”konsekvent och tydligt” ta upp bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Källor: Regeringen, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.