Jiadings borgmästaren Ma ChunLei. Foto: SVT

”Vi har fått löfte om en Volvofabrik”

Uppdaterad
Publicerad

En av Volvo Personvagnars kinesiska ägare kräver att företaget bygger ytterligare en fabrik i landet. Det handlar om Shanghai-förorten Jiading där borgmästaren säger sig ha fått löften om en ny fabrik från Volvos styrelseordförande. Problemet är bara att Volvo redan har för många fabriker i Kina.

När Geely köpte Volvo för tre år sedan ställde staden Jiading utanför Shanghai upp med pengar. Men hjälpen var inte gratis och nu säger Jiadings borgmästare att Volvo har lovat att uppfylla en rad löften.

– Volvo har en utbyggnadsplan för Jiading, säger borgmästaren Ma ChunLei till SVT Nyheter.

Volvo i Kina

Enligt borgmästaren finns planer på att bygga ett huvudkontor, ett forsknings- och utvecklingscentrum, ett försäljningskontor, ett inköpscentrum och en tillverkningsindustri.

Jiading är ett av Kinas största centrum för bilindustrin och äger tolv procent av Volvo.

Volvos högste chef i Kina, Lars Danielson, säger att han inte känner till planerna på en fabrik i Jiading.

– Vad vi kommer att göra i Jiading är att bygga vårt huvudkontor där. Vi kommer att bygga ett tekniskt kontor, tekniska verkstäder och verkstäder där vi tränar våra servicetekniker. Det är de planer vi har, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo i Kina

Mer i ämnet