Qiao Jianjun Foto: SVT

Kinesisk medborgare häktad – anklagas för brott i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska medborgaren Qiao Jianjun som sitter anhållen i Sverige misstänkt för ekonomisk brottslighet i USA har begärts häktad. Solna tingsrätt säger till SVT Nyheter att häktesförhandlingen kommer att ske den 12:e augusti.

Beskedet kommer efter det att USA begärt Qiao Jianjun utlämnad för en och en halv månad sedan. Då hade han nyss släppts på fri fot efter att ha suttit häktad i över ett år i väntan på att Högsta domstolen skulle pröva om han kunde utlämnas till Kina.

Där misstänks han för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor i sin roll som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsindustrin. HD slog den 9 juli fast att en utlämning till Kina står i strid mot både utlämningslagen och Europakonventionen.

I beslutet hävdade domstolen att det fanns en verklig risk för att Qiao Jianjun kommer att ”dömas till döden och utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” om han utlämnades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.