Foto: TT/SVT

Kinesiska myndigheter fåordiga om Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai, som suttit frihetsberövad i Kina, släpptes på fri fot för en dryg vecka sedan, enligt kinesiska myndigheter. Sedan dess har han inte hörts av. Kinesiska utrikesdepartementet har hittills varit fåordiga. På en pressträff under onsdagen upprepade man samma fras om och om igen.

Enligt en officiell bekräftelse från kinesiska utrikesdepartementet släpptes Gui Minhai från ett förvar i staden Ningbo, söder om Shanghai den 17 oktober. 

Men han har fortfarande inte hört av sig, vare sig till familj eller vänner.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

– Vi har inte hört något från pappa, det pekar på att han inte är fri, sa dottern Angela Gui till Kulturnyheterna under tisdagen.

Presskonferens med kinesiska UD

Under onsdagen ställde SVT:s korrespondent Susan Ritzén frågor till det kinesiska utrikesdepartementet om Gui Minhais fall på en öppen pressträff.

– Enligt min information har straffet som Gui Minhai dömdes för, på grund av brottet att ha orsakat en dödsolycka, nu helt avtjänats, sa Geng Shuang, en representant från det kinesiska utrikesdepartementet till SVT:s korrespondent.

Uttalandet var i stort sett identiskt med den kommunikation som departementet tidigare gjort gällande fallet.

”Lämnade själv efter att ha blivit frisläppt”

På frågan om Gui Minhai var fri att lämna landet svarade representanten: ”Enligt min information, lämnade Gui själv (left by himself) efter att ha blivit frisläppt”

Han fick därefter frågan om utrikesdepartementet gjort några försök att lokalisera Gui Minhai, som ännu inte hört av sig till vare sig familj eller vänner.

– Jag har redan svarat dig. Den 17 oktober, 2017 blev Gui Minhai frisläppt. Efter det lämnade han själv, sa Geng Shuang.

Specificerade inte uttalandet

En BBC-reporter undrade vad som menades med ”lämnade” och frågade om han hade lämnat fängelset eller lämnat landet.

– Vad jag nyss sa var att han lämnade själv efter att ha blivit frisläppt, sa Geng Shuang.

BBC-reportern återupprepade frågan om det gällde fängelset eller landet.

– Vad jag sa är ”lämnade själv”, den information jag hittills mottagit är att ”han lämnade själv efter att ha blivit frisläppt”, sa representanten från departementet.

Och mer information än så lämnade inte kinesiska UD.

Hemlig fångenskap

Enligt SVT:s korrespondent Susan Ritzen finns exempel på tidigare fall där myndigheter i Kina har uppgett att personer släppts fria men att de senare hamnat i andra förvar.

– Det blir en slags hemlig fångenskap, säger hon.

Hon uppger samtidigt att det är särskilt oroande att det gått mer än en vecka utan att Gui Minhai har hörts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet