Tre kinesiska astronauter dockade tidigt på onsdagen med rymdstationen där de tillsammans med de tre kollegor som redan var ombord ska bygga ut anläggningen. Foto: Guo Zhongzhen/TT

Kinesiska rymdfarare har dockat – stannar i sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen anlände rymdskeppet Shenzhou-15 vid den kinesiska rymdstationen Tiangong med fler astronauter.

Tre kinesiska rymdfarare har anlänt till rymdstationen Tiangong, uppger statliga nyhetsbyrån Nya Kina, rapporterar TT.

Dockning vid Tiangong-stationen inföll tidigt på onsdagen kinesisk tid, cirka 6 och en halv timme efter att rymdskeppet Shenzhou-15 sprängdes bort från toppen av en Long March-2F raket från Jiuquan Satellite Launch Center på tisdagskvällen.

Första personalbytet

Ombord på rymdskeppet som dockade  var veteranen Fei Junlong, 57, tillsammans med förstagångsrymdbesökarna Deng Qingming och Zhang Lu. Detta är andra rymdfärden för Fei, som var där senast 2005.

De nyanlända astronauterna ska stanna i sex månader. Ombord på rymdstationen finns redan tre personer som varit där sedan juni. När de återvänder till jorden i december har Kina genomfört sitt första personalbyte vid rymdstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.