Kinesiskt straffarbete: spela på internet

Uppdaterad
Publicerad

Fångarna på det kinesiska fängelset Jixi tvingas till hårt fysiskt straffarbete. Men de tvingas också spela internetspel för att samla ihop poäng som fängelsecheferna sedan kan sälja vidare med god förtjänst.

– Fängelsecheferna tjänade mer pengar på spelandet än på det fysiska arbetet, säger den före detta fången Liu Dali till The Guardian. Vi var fler än 300 som tvingades att spela spel i 12-timmarsskift. Datorerna var aldrig avstängda och vakterna kunde tjäna flera tusen kronor dagligen, mer än de tjänade på det vanliga straffarbetet.

”Spelade tills vi knappt kunde se”

Liu Dali hamnade i fängelset 2004 och han fick också utföra vanligt straffarbete som att tillverka ätpinnar och bilsäten. Att tvingas att också spela spel upplevde han som surrealistiskt – men straffen när han hamnade efter i spelet var högst fysiska och verkliga.

– De tvingade mig att stå med händerna lyfta i luften och slog mig med plaströr. Vi spelade tills vi knappt kunde se längre.

Många fängelser tvingar fångar spela

På nätet är verksamheten känd som ”gold farming” och det går i huvudsak ut på att utföra uppdrag i onlinevärldar som World Of Warcraft för att samla ihop ett slags poäng som andra spelare världen runt gärna betalar riktiga pengar för, på olika marknader på nätet.

– Det finns många fängelser i nordöstra Kina som tvingar fångarna att spela spel, säger Liu Dali till The Guardian.

De flesta ”guldfarmare” finns i Kina och några rapporter pekar på att minst 100 000 personer ägnar sig åt verksamheten på heltid.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.