Ebola-vaccin ska testas på frivilliga i USA

Uppdaterad
Publicerad

Första veckan i september ska forskare börja testa ett möjligt vaccin mot ebola på människor. – Ett eventuellt framtida vaccin kommer inte att kunna stoppa epidemin, men det kan hjälpa till att skydda sjukvårdspersonalen, säger Björn Olsén, professor i infektionssjukdomar.

Ebola-läget i dag: 1.552 dödsoffer i de fyra västafrikanska länderna Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone. Världshälsoorganisationen WHO tror att det kan dröja tre månader innan smitt-trenden vänder och antalet smittade slutar öka.

På torsdagen meddelade ett stort läkemedelsbolag och USA:s smittskyddsinstitut NIH att ett nytt ebola-vaccin kommer att prövas på frivilliga i USA.

Ebolautbrott

Det nya vaccinet har hittills bara testats på djur, men nu har 20 amerikaner anmält sig frivilligt att låta sig vaccineras med oprövad medicin.

I ett senare steg ska även frivilliga i Storbritannien och två andra västafrikanska länder, Gambia och Mali, låta sig vaccineras.

Förkylningsvirus som grund

Vaccinet är konstruerat som andra vacciner: man sprutar in virus och simulerar sjukdom, så att kroppens eget försvar kan byggas upp och vara redo när en verklig infektion kommer:

– Vad jag har förstått så använder man ett vanligt förkylningsvirus här, fast lite förändrat. Man har stoppat in två gener som kodar för ofarliga ebola-proteiner, som vår kropp reagerar på. Då bildas antikroppar mot ebola, säger Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet och expert på infektionssjukdomar och virus.

Främst för vårdpersonal

I dag sägs inte när ett vaccin kan finnas färdigt för användning. Inte heller vem som kan få det när det väl finns. Björn Olsén tror inte att det kommer att finnas tillgängligt för hela befolkningen i de drabbade områdena.

– Först testar man på friska människor, sedan ska man in och vaccinera särskilda målgrupper. Det blir främst för vårdpersonal, inte för hela befolkningen. Det går inte att bygga upp så storskalig produktion av vaccin så snabbt. Och innan man sätter in vaccinet måste man också utvärdera testresultaten på friska frivilliga, så att de inte fått några sidoeffekter.

Vaccin förebygger – inte botar

Björn Olsén tycker att vaccin-idén är intressant men anser också att vaccin inte är hela lösningen:

– Vaccin är ju något man använder förebyggande, inför ett utbrott. Nu har vi ju redan en skogsbrand i vissa länder i Västafrika och då måste man sätta in resurser på att stoppa och begränsa utbredningen. Det behövs personella resurser och skyddsutrustning så att inte den som åker dit för att jobba själv blir smittad.

– Och det är viktigt med information, så att de som lever i länderna förstår att man kan vända sig till vården. Jag kan förstås att invånare tänker ”vem vågar ta sig till sjukhus när de som hamnar där dör nästan allihop”, säger Björn Olsen.

Han beskriver ebola-läget som ”kaotiskt”:

– Det är inte bara infektionen i sig, att den dödar människor, utan också att den slår sönder den ganska basala vårdinfrastruktur som finns. Så många andra sjukdomar – tuberkulos, malaria, olika bakterier – kan man inte heller behandla längre. När vårdpersonal avlider i ebola blir det svåra följder.

FN: 20.000 kan smittas

Enligt WHO:s statistik är det nu över 3.000 fall med smittade människor i Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone. Men organisationen skriver också att det kan finnas ett stort mörkertal och att det verkliga antalet kan vara två eller fyra gånger högre, alltså i värsta fall över 12.000 smittade, FN säger 20.000.

Och det understryker att det här ebola-utbrottet är det värsta hittills.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet