Säkerhetsstyrkor patrullerar i Ayodhya i samband med domen. Foto: TT

Klartecken för omstritt tempelbygge i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Ett omstritt tempelbygge i norra Indien har fått klartecken – efter beslut i Indiens Högsta domstol. På platsen låg tidigare en moské. För premiärministern Narendra Modi ses beslutet som en seger.

Tidigare låg en flera hundra år gammal moské på den aktuella platsen i staden Ayodhya, som ligger i Uttar Pradesh i norra Indien.

Men moskén revs av hindufundamentalister 1992 vilket blev startskottet för upplopp och oroligheter där omkring 2 000 människor dödades.

Bland hinduer är det många som menar att området är krigsguden Ramas födelseplats och ser det som en av de heligaste platserna. I domen från Högsta domstol står det att platsen tillhör hinduerna, rapporterar The Guardian.

Befarar oroligheter

I Ayodhya har ett stort antal säkerhetsstyrkor placerats ut eftersom man befarar oroligheter i samband med domen.

För premiärministern Narendra Modi, och hans hindunationalistiska parti BJP, kan beslutet ses som en seger.

”Domstolen har enhälligt kommit fram till ett avgörande i en fråga som dryftats i decennier. Alla parter har getts tillräckligt med tid och möjlighet att uttrycka sina olika ståndpunkter.

Den här domen kommer ytterligare att stärka människors tro på den juridiska processen”, skriver han på Twitter.

Nytt moskébygge

Platsen ska nu, enligt domen, lämnas över till en hinduisk stiftelse som ska ansvara för byggandet. Domstolen har också beslutat att en separat bit mark i Ayodhya ska ges till muslimska grupper för att bygga en ny moské.

Förhoppningen är att beslutet ska leda till ett slut på konflikten kring det omstridda området.

Fakta: Tempelkonflikten i Ayodhya

På 1500-talet intogs Ayodhya av Babur, grundare av den muslimska Moguldynastin, som beordrade bygget av moskén.

Hinduer hävdar att moskén byggdes vid den hinduiske krigsguden Ramas födelseplats och har i årtionden krävt att moskén ska rivas och ersättas av ett hinduiskt tempel.

1992 stormades och revs moskén av uppskattningsvis 200 000 hinduer. Rivningen ledde till landsomfattande kravaller som krävde över 2 000 människors liv.

2010 beslutade en domstol i Allahabad att moskén ska delas mellan tre hinduiska och muslimska grupper. Samtliga grupper överklagade beslutet till högsta domstolen.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.