Franske klättraren Alain Roberts på utsidan av skyskrapan Cheung Kong Center i Hongkong. Foto: Ann Wang / Reuters / TT

Fransk ”spindelman” uppmanar till fred i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Den franske klättraren Alain Robert, även känd som ”spindelmannen”, klättrade upp för en 68 våningar hög skyskrapa i Hongkong för att hänga upp en flagga, rapporterar SCMP. Flaggan visar Hongkongs flagga bredvid den kinesiska, och två händer som skakar hand.

57-årige Alain Robert uppger att hans aktion är en uppmaning till fred och diskussion mellan demonstranterna och regeringen i Hongkong.

”Kanske kan jag sänka temperaturen och locka fram ett leende. Det är det jag hoppas på”, säger Alain Robert i ett uttalande enligt BBC.

Skyskrapan ägs av miljardären Li Ka-Shing. Han betalade nyligen för annonser i en lokal tidning, med texten ”älska Hongkong, älska Kina, älska dig själv”, rapporterar SCMP.

Inte första gången

Den franske klättraren har bestigit flertalet kända byggnader världen över, bland annat Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney och Burj Khalifa i Dubai.

För lite mer än ett år sedan förbjöds han att klättra på fler byggnader i Hongkong i 365 dagar, för en byggnadsklättring han genomförde 2011 för att uppmärksamma global uppvärmning. Då sa han att han skulle vara tillbaka om ett år, och under fredagen höll han alltså sitt löfte.

Skyskrapan Cheung Kong Center i Hongkong ägs av miljardären Li Ka-Shing. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / TT

Långtgående protester

De senaste månaderna har massiva stora protester ägt rum i Hongkong, varav flera har lett till våldsamheter mellan demonstranter och polis. Vid två tillfällen i veckan ställde Hongkongs flygplats in alla avgångar på grund av protester på flygplatsen.

Demonstrationerna handlar bland annat om ett omtalat lagförslag, och vad man menar är övervåld från polisens sida. Polisen har vid flera tillfällen skjutit tårgas mot demonstranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.