I London deltog 40.000 i en marsch för en bättre miljö. Marschen ska ses som en demonstration inför klimatmötet i FN. Foto: Scanpix

Klimatdemonstrationer inför FN-möte

Uppdaterad
Publicerad

Uppslutningen var stor när miljöorganisationer på söndagen arrangerade marscher i världens städer för att trycka på inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.

I New York rörde sig tiotusentals människor genom gatorna – däribland FN-chefen Ban Ki-Moon, borgmästare Bill de Blasio, tidigare vicepresident Al Gore och skådespelaren Leonardo DiCaprio, rapporterar AFP.

– Vårt mål är att göra det här till ett avgörande ögonblick, en vändpunkt, sade de Blasio.

Klimatmöte i New York

Ban bar basebollkeps och en t-tröja med texten ”Jag är för klimatåtgärder”.

– Det här är den planet våra kommande generationer ska bo på. Det finns ingen plan B, för vi har ingen plan B, sade han enligt Reuters.

Cirka 40.000 människor marscherade enligt kampanjorganisationen Avaaz genom London, varav en var skådespelaren Emma Thompson. En flod av människor med plakat passerade genom staden, rapporterar AFP.

I Paris var klimatdemonstranterna ungefär 5.000 till antalet och även från Madrid i Spanien, New Delhi i Indien och från de stora städerna i Australien rapporterades människor på gatorna.

I Stockholm marscherade demonstranter från Vasaparken till Mynttorget. Enligt polisen var de cirka 200 personer. Även på andra platser i Sverige genomfördes demonstrationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet