Klimatexperten Pär Holmgren Foto: TT

Klimatexpert: Väldigt ovanligt med den här typen av oväder

Publicerad

Skolor håller stängt och tusentals flygavgångar har ställts in när snöstormen Stella drar in mot amerikanska östkusten. Det är väldigt ovanligt med den här typen av oväder i USA och sydöstra Kanada vid den här tiden på året, säger klimatexperten Pär Holmgren.

I New York och New Jersey råder undantagstillstånd och varningar har utfärdats för delar av Pennsylvania och Connecticut, där stora snömängder väntas.

Tisdagmorgon (eftermiddag svensk tid) väntas det värsta ovädret dra in över New York och det kan komma uppemot 60 centimeter snö.

– För allting söder om New York verkar det osäkert hur mycket snö och regn det blir. I Boston och andra stora städer norr om New York blir det stora mängder snö, troligen också i New York, säger Pär Holmgren.

LÄS MER: Kraftigt snöoväder lamslår flygtrafik

Jämför med oväder år 1888

Enligt Holmgren är det väldigt ovanligt med så kraftiga oväder i USA och sydvästra Kanada.

– Det har hänt tidigare, i mitten av mars 1888 och 1993 var det liknande situationer med extremt mycket snö.

Kan det vara relaterat till klimatförändringar?

– Vi får varmare klimat, globalt får vi mer nederbörd. På norra halvklotet så är det tydligt under vintrarna. Även om det blir varmare, blir det kraftiga kalluftsutbrott från Arktis vid enstaka tillfällen. Det gör att i vissa speciella tillfällen kan man säga att den här typen av extrema händelser kan bli vanligare i framtiden.

– Det kan gå många, många årtionden, men rent statistiskt kan man säga att det är en ökad risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer