Arkivbild: Ren betar på den norska ögruppen Svalbard. Foto: Martina Holmberg / TT

Klimatförändringar dödar Svalbards renar

Publicerad

200 renar som har svultit ihjäl har hittats på den norska ögruppen Svalbard i Arktis. Forskare har aldrig tidigare funnit så många renkadaver och tror att det är klimatförändringar som ligger bakom.

– Det är skrämmande att hitta så många döda djur. Detta är ett skräckexempel på hur klimatförändringarna påverkar naturen, säger Åshild Ønvik Pedersen, som leder Polarinstitutets forskning om svalbardsren, till NRK.

Dödsfallen tros bero på brist på bete efter en rekordregnig decembermånad som ledde till frusna marker och hård konkurrens om maten. Det har framför allt påverkat de yngsta och de äldsta i flocken, enligt Ønvik Pedersen.

Svalbardsrenen är en underart av vildren som enbart finns i Svalbard. Renen har korta ben och är den minsta underarten till ren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.