Foto: TT

Klimatförändringar kan bli fem gånger så dyra

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingsländer kan komma att behöva mellan 250 och 500 miljarder dollar om året vid seklets mitt för att kunna hantera konsekvenserna av klimatförändringar, varnar FN i en ny rapport.

Den nya summan är upp till fem gånger högre än tidigare uppskattningar och betydligt mer än vad som i dag läggs på klimatanpassning.

Rapporten, från FN:s miljöprogram Unep, presenterades på fredagen samtidigt som FN-förhandlingar hålls i Perus huvudstad Lima för att enas om hörnstenarna i ett ny globalt klimatavtal.

Om inte fler ansträngningar görs för att minska växthusgaser kan kostnaderna bli högre eftersom man kommer tvingas hantera effekterna av klimatförändringarna – såsom torka, översvämningar och höjda havsnivåer.

”En rejäl prislapp”

Även om det utsatta målet – att de globala växthusgaserna minskas så mycket att temperaturökningen inte blir mer än 2 grader under detta sekel, hålls, kan utvecklingsländerna behöva så mycket som fem gånger mer än vad man tidigare trodde.

–När världsledarna möts i Lima för att ta nästa viktiga steg mot en global överenskommelse om klimatförändringarna, visar denna rapport på vikten av att inkludera en övergripande handlingsplan i överenskommelsen, sade Achim Steiner, chef för Unep, under presentationen.

– Rapporten ger en kraftig påminnelse om att gör vi inget så kommer det med en rejäl prislapp, fortsatte Steiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmöte

Mer i ämnet